Президент підписав Закон, який скасовує податкові та митні пільги на імпортні товари

Президент підписав Закон щодо відновлення окремих податків та зборів для збалансування бюджету, який скасовує податкові та митні пільги на імпортні товари. При цьому, пільговий режим оподаткування ввезеного пального залишився без змін.

Про це повідомив експерт Офісу підтримки реформи децентралізації при Міністерстві розвитку громад та територій України Ігор Онищук (Шведсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні», SKL International).

Водночас відновлено оподаткування податком на додану вартість операцій з ввезення товарів на митну територію України у митному режимі імпорту суб’єктами господарювання, які зареєстровані платниками єдиного податку першої, другої та третьої групи, крім фізичних та юридичних осіб, які обрали ставку єдиного податку, визначену підпунктом 1 пункту 293.3 статті 293 Податкового Кодексу (за даними митної статистики, в середньому щомісячні втрати доходів бюджету становлять близько 3 млрд грн ПДВ та ввізного мита).

Відновлено оподаткування податком на додану вартість, акцизним податком операцій з ввезення фізичними особами на митну територію України автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб i більше, транспортних засобів для перевезення вантажів у митному режимі імпорту (в результаті дії звільнення від оподаткування ввізним митом, акцизним податком та ПДВ до бюджету не надійшло близько 13 млрд грн; ввезено більше 119 тисяч автомобілів; непоодинокі випадки ввезення авто преміумкласу).

Відновлено стягнення ввізного мита з:

  • товарів, що ввозяться (пересилаються) на митну територію України підприємствами для вільного обігу;
  • автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб i більше, транспортних засобів для перевезення вантажів, які ввозяться громадянами на митну територію України для вільного обігу.

Скасовано сплату збір на обов'язкове державне пенсійне страхування для підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб, які набувають право власності на автомобілі, оснащені виключно електричними двигунами (одним чи декількома).

За словами розробників Закону (Міністерство фінансів України), реалізація його положень дозволить, зокрема, збільшити надходження до Державного бюджету України митних платежів щонайменше на 3,5 млрд гривень щомісячно з урахуванням теперішніх темпів імпорту.

30.06.2022 - 18:34 | Views: 1725
Президент підписав Закон, який скасовує податкові та митні пільги на імпортні товари

Tags:

budget

Source:

Share the news:

Read more:

18 March 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 March 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 March 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 March 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...