Просторове планування розвитку територій громад: кращі практики та рекомендації - посібники

Програма USAID з аграрного та сільського розвитку АГРО провела онлайн семінар Семінар «Просторове планування розвитку територій громад: кращі практики та рекомендації», у якому взяли участь більше 800 представників територіальних громад, вищих навчальних закладів, містобудівної, землевпорядної та ГІС-спільнот.

Під час семінару Програма АГРО представила навчальні матеріали та практичні посібники з розробки комплексних планів просторового розвитку громад, складені за результатами пілотних проєктів на територіях Пісочинської та Роганської громад Харківської області.

Ксенія Сидоркіна, директорка Програми USAID АГРО, зазначила під час свого вітального слова, що просторове планування може стати інструментом для відновлення та економічного розвитку післявоєнного часу:

“Воно дозволить розробити цілісний та комплексний план відновлення територій громад, спираючись на розрахунки та планувальні рішення, що включатиме оцінку збитків й вартість відбудови територій і рекультивації земель, виходячи з пріоритетів розвитку громад. Запрошуємо всі інші громади користуватися цим досвідом та документами у якості зразків для власної роботи”.

Програма АГРО передасть напрацювання з просторового планування вищим навчальним закладам, які впровадять методологію просторового планування, розроблену АГРО під час реалізації пілотних проектів, у начальний процес, щоб підготувати майбутніх фахівців. Такі матеріали вже отримав та впроваджує Національний університет біоресурсів і природокористування України.

Крім результатів пілотних проектів, матеріали включають бази даних, рекомендації, практичні посібники, навчальні відеоролики, які були розроблені спільно з УкрГео в межах проєкту "Підтримка громад в управлінні землями". У результаті цієї активності 87 землевпорядників та голів громад пройшли навчання, успішно склали тестування за всіма навчальними модулями та отримали практичні навички.

Олена Шуляк, заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, привітала учасників заходу та зазначила, що від громад багато залежить, яким чином виглядатиме наша майбутня Україна:

“Якісна містобудівна документація буде надзвичайно важливою, коли ми розпочнемо розбудовувати наші території, окуповані й зруйновані міста та селища. Ми вже прийняли законопроект №7282, очікуємо на підписання Президентом України. Документ стосується програм комплексного відновлення територій, саме ці дані і лягатимуть в основу містобудівної документації, і слугуватимуть вихідними даними для комплексних планів просторового розвитку”. Олена Шуляк запропонувала вдосконалити законодавство та провести пілотний проєкт для використання комплексного плану в цілях відновлення територій від наслідків війни та розвитку громад".

 

ЗАВАНТАЖИТИ посібник для громад «Розробка комплексних планів» (PDF 6,2 MБ)

ЗАВАНТАЖИТИ посібник для професіоналів «Як розробити комплексний план громади» (PDF 9,9 MБ)

ЗАВАНТАЖИТИ посібник «Стратегічна екологічна оцінка комплексного плану» (PDF 7,3 MБ)

 

Переглянути запис семінару: 

 

 

31.05.2022 - 11:17 | Views: 4964

Attached images:

Tags:

spatial planning

Source:

Програма USAID з аграрного і сільського розвитку - АГРО

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 March 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 March 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 March 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....