55 громад Дніпропетровщини виконали план по доходам за 4 місяці 2022 року

Про фінансові результати громад Дніпропетровщини та можливі ризики говорили учасники інформаційної сесії «Підсумки виконання місцевих бюджетів за 4 місяці 2022 року», яку провів Регіональний офіс «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області спільно з Департаментом фінансів Дніпропетровської ОДА.


- В умовах воєнного стану важливо забезпечити належне та оперативне виконання місцевих бюджетів. Фінансова спроможність – це один з головних показників діяльності громад. Ці чотири місяці були надскладними, адже органам місцевого самоврядування доводилося вирішувати питання соціального захисту громадян, допомагати захисникам та переселенцям, підтримувати добровольчі батальйони, виконувати заплановані заходи та місцеві програми. Актуальність теми підтверджують понад 70 учасників, які приєдналися до нашого заходу, – зазначила керівниця Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області Олена Тертишна.

Заступниця директора Департаменту фінансів Дніпропетровської ОДА Любов Петровська поінформувала представників громад щодо програм компенсації власникам житла за розміщення переселенців та відшкодування витрат комунальним підприємствам, які надають прихисток ВПО. Також вона відмітила важливість інформаційно-роз’яснювальної роботи серед суб’єктів господарювання щодо сплати податків та пошуку джерел фінансування.

За словами радника з питань муніципальних фінансів та управління Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області Андрія Мужевського, мета заходу – надати рекомендації громадам щодо покращення показників виконання в умовах воєнного та післявоєнного  стану, а також проаналізувати фінансові показники громад за результатами 4 місяців 2022 року.

 - До місцевих бюджетів територіальних громад Дніпропетровської області за січень – квітень 2022 року надійшло 9 965 млн. грн, що на 1 141,5 млн. грн або на 12,9% більше ніж за аналогічний період 2021 року. При цьому виконання плану – збільшення доходів на 14,9% - за 4 місяці досягнути не вдалося, хоча й відсоток невиконання є незначним та становить лише 2,1%. Планові показники по доходам були виконанні 55 громадами області. Такі громади, як Черкаська та Миколаївська Синельниківського району, мають найбільший відсоток виконання, який складає відповідно 267,9% та 219,9%. Не досягла  запланованих доходів 31 громада. Місцеві бюджети цих громад недоотримали 215,3 млн. грн, - зазначив Андрій Мужевський.

Одним із основних джерел наповнення бюджетів громад є податок на доходи фізичних осіб.

- Місцеві бюджети отримали за 4 місяці 2022 року 6 257,8 млн грн податку на доходи фізичних осіб, що на 1147,9 млн грн або 122,5% більше, ніж за аналогічний період 2021 року, - зазначив Мужевський.

При цьому спостерігаються втрати місцевих бюджетів у зв’язку з припиненням господарської діяльності ряду підприємств та господарств, скороченням персоналу та іншими непередбачуваними обставинами. Наприклад, у 16 громадах Дніпропетровської області податкові надходження зменшилися у порівнянні із січнем – квітнем 2021 року. В абсолютних цифрах ця сума становить 8,9 млн грн.

Найкращі показники щодо приросту податкових надходжень мають Черкаська селищна територіальна громада – 182,2 млн. грн. або 384 % та Миколаївська сільська територіальна громада Синельниківського району – 16,8 млн. грн. або 75 %.

- В порівнянні з 2021 роком, зменшилися надходження від податку на майно, земельного податку та орендної плати. Так, громади отримали податку на нерухомість на 4,4% менше або 10, 7 млн грн, а надходження «із землі» зменшилися на 108,4 млн. грн, або 6,6%. Не зважаючи не загальні тенденції щодо скорочення доходів за цими напрямками, у Марганецької та Верхівцевської громад спостерігається приріст, який становить відповідно 15,7 млн грн, та 1,1 млн грн, - розповів Андрій Мужевський.

Громади отримали єдиного податку на 12,7% більше ніж у минулому році, цьогоріч вдалося мобілізувати додаткові ресурси у сумі 148,1 млн грн.  Підприємці у Дніпрі та Кривому Розі сплатили єдиного податку більше у порівнянні із минулим роком відповідно на 93,3 млн грн та 22,2 млн грн.

За словами експерта, проаналізовані фінансові показники за 4 місяці 2022 року не дають у повній мірі визначити тенденції виконання місцевих бюджетів у 2022 році, але змушують задуматися і вчасно прийняти управлінські рішення. Тим більше, що під час воєнного стану до Податкового Кодексу України були внесені зміни, які можуть призвести до скорочення податкових надходжень місцевих бюджетів.

- Кожна громада, виходячи із запланованих показників виконання бюджету, повинна проаналізувати причини недоотримання доходів та вжити термінові заходи щодо виправлення цієї ситуації протягом найближчого періоду. Адже скорочення надходжень не дозволить у повному обсязі профінансувати видаткову частину місцевого бюджету, що під час військового стану та після його завершення, буде мати негативні наслідки. В першу чергу, не можна допустити випадків затримки заробітної плати працівникам бюджетної сфери, скорочення видатків на соціальний захист, підтримку осіб, які її потребують, тощо, - зазначив Андрій Мужевський.

На його думку, важливо не забувати про потенціал внутрішньо переміщених осіб, підтримка яких може сприяти економічному розвитку малого та середнього бізнесу громади.

Також експерт зазначив, що під час індивідуальних консультацій, які проводить команда регіонального офісу для фахівців громад, розглядаються можливості для збільшення джерел надходжень, економічного розвитку та підтримки бізнесу, дотримання податкової дисципліни, а також аналізуються потенційні ризики та шляхи їх усунення.

16.05.2022 - 17:45 | Views: 3314

Attached images:

Tags:

budget budget analytics

Область:

Дніпропетровська область

Source:

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...