Експерти з міжнародної організації IREX ознайомилися із процесом децентралізації на Теребовлянщині

В Теребовлянському районі утворено чотири об’єднані територіальні громади, які роблять перші кроки на шляху втілення адміністративно-територіальної реформи в життя. У зв’язку з цим сьогодні голова райдержадміністрації Юрій Ништа зустрівся із представниками  ГО "International Research and Exchanges Board (IREX)" Брайаном Меффордом та Генрі Келламом.

Насамперед очільник району привітав представників США на теребовлянській землі, які приїхали до нас з метою оцінити потенціал об’єднаних громад та їх успішність у впровадженні реформи. За словами Брайана Меффорда, американський уряд запроваджує нову програму, присвячену децентралізації. Це буде не тільки моральна, а й фінансова підтримка.

Юрій Ништа в свою чергу поінформував експертів про процес децентралізації на Теребовлянщині, оскільки в нашому районі як і в Підволочиському утворено найбільше громад.

«Ми йдемо попереду і саме наш досвід роботи будуть запозичувати інші. Важливо вибрати правильний шлях. Звичайно, як і у всіх починаннях та нововведеннях помилки будуть. Проте, ми хочемо зробити так, щоб їх було якнайменше, а тому розраховуємо на вашу підтримку та допомогу в цих питаннях», - зазначив Юрій Михайлович, звертаючись до учасників зустрічі.

Серед чотирьох об’єднаних громад найбільшою є Теребовлянська, до якої увійшли міська рада та 13 сільських рад. Чисельність населення складає 30700 осіб. Від держави Теребовлянська об’єднана територіальна громада цього року отримає 13,5 млн гривень, які будуть використані на створення нових робочих місць та розвиток інфраструктури.

«На сьогодні на Теребовлянщині залишаються ще 8 рад, які поки що не о’єдналися та не увійшли в жодну громаду. Через деякий час, я впевнений, вони переконаються, що бути в громаді набагато краще і зроблять відповідні висновки щодо об’єднання», - висловив думку Юрій Ништа.

Загалом же під час зустрічі Брайан Меффорд зазначив, що Теребовлянський район – це район, який вже зараз вражає своїм результатом, тут громади ініціативні, але тим не менше район потребує підтримки.

«У процесі децентралізації ключову роль повинно відігравати партнерство – між державою та громадами, які приймають рішення. Успішні громади мають навчати менш самодостатні. Важливо показати історію успіху. А ми будемо підтримувати, допомагати, працювати для вас», - наголосив пан Меффорд.

Область:

Тернопільська область

Source:

Сайт Тернопілської ОДА

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...