Успіх децентралізації залежить від швидкої адаптації законодавства під потреби об’єднаних громад, - народний депутат Руслан Демчак

Своїми думками, щодо законодавчого забезпечення реформи місцевого самоврядування, децентралізації з нами поділився народний депутат Верховної Ради України VIII скликання Руслан Демчак.

"В Україні вже створено 159 об’єднаних територіальних громад, які фактично випереджають час. Вони об’єднали майже 800 рад із понад 1000 населених пунктів та більше 1,5 млн громадян. Вже розроблені перспективні плани розвитку 22 областей. Однак чинне законодавство, яке передбачає створення об’єднаних громад, треба швидко доповнювати законами, які б повною мірою забезпечили їхнє функціонування.

Ми не маємо права допустити, щоб через недосконалості у законодавстві ідея децентралізації дискредитувала себе на самому початку. 

Наразі потребують найскорішого прийняття законопроекти №3106 (щодо особливостей державної реєстрації органів місцевого самоврядування як юридичних осіб та їх правонаступництво), який було прийнято в першому читанні і проголосовано за скорочену процедуру підготовки законопроекту до другого читання, та законопроект №3510 (щодо розмежування земель на територіях об’єднаних територіальних громад).

Законопроект №3106 має врегулювати відносини, що виникають у зв’язку з державною реєстрацією новоутвореного та утвореного у результаті злиття, приєднання, поділу або перетворення органу місцевого самоврядування як юридичної особи. Також законопроект усуне недоліки правового регулювання правонаступництва об’єднаних територіальних громад та узгодить процедури реорганізації. 

Законопроект №3510 врегулює питання передачі земель поза межами населених пунктів. До земель комунальної власності будуть віднесені усі землі за межами населених пунктів в межах територій об’єднаних територіальних громад, що створюються згідно із законом та перспективним планом формування територій громад. 

Як відомо, 27 листопада цього року, вже прийняті в цілому закони №2983 (щодо механізму бюджетного фінансування на перехідний період), який має врегулювати питання державної реєстрації та бюджетні відносини в процесі добровільного об’єднання громад, та №3490 (щодо регулювання процедури складання проектів бюджетів об’єднаних громад), який визначає особливості формування бюджетів об’єднаних територіальних громад і дозволить громадам прийняти свій єдиний бюджет на 2016 рік. 

Прийняття вказаних законопроектів та подальша комплексна робота в частині передачі повноважень органів виконавчої влади об’єднаним територіальним громадам – це підґрунтя для того, що коли наприкінці 2017 року в Україні пройдуть чергові місцеві вибори, спроможні територіальні громади вже будуть створені на 100% території країни".

 

02.12.2015 - 16:56 | Views: 8562
Успіх децентралізації залежить від швидкої адаптації законодавства під потреби об’єднаних громад, - народний депутат Руслан Демчак

Source:

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 March 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 March 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...