Творча майстерня, арт-дворик, — як одна з найбільших громад країни модернізує старий музей

Теребовля вважається одним із найстаріших міст Тернопільщини. Цьогоріч воно святкувало своє 920-річчя. Незважаючи на те, що в місті є безліч історичних пам'яток та навіть старовинний замок, туристам тут прийдеться не легко — у місті офіційно немає жодного готелю та до цього часу не було навіть інформаційного центру.

Полегшити життя туристові і показати, що в Теребовлі варто залишитись ще на кілька днів взялись представники місцевої ОТГ та активна молодь міста.

Найперше, що зробили у Теребовлі — це місцевий Туристично-інформаційний центр. Розмістили його неподалік центральної частини міста у приміщенні музею. Таким чином у громаді вирішили модернізувати сам музей та зробити його інтерактивнішим для туристів.

— Підвальне приміщення музею ми переробимо у майстерню, де гості нашого міста і місцеві жителі зможуть самі виробляти різноманітні вироби. Зокрема, ліпити глечики, свічки. Також частина музею стала туристично-інформаційнимм центром. Він має дві важливих мети. Перша з них полягає в тому, що тут ми зустрінемо туриста, пригостимо його кавою, розкажемо про цікавинки у місті та туристичні локації, супроводимо та допоможемо з перекладом. Також тут можна буде придбати сувеніри. Інша мета — інформаційна. Центр помалу стає прес-центром громади і формуватиме її імідж в інформаційному просторі, — розповідає керівник ТІЦ Ілона Козар.

Окрім змін у середині приміщення оновлять також і територію біля інформаційного центру, де з'явиться арт-дворик, сцена та навіть місце для перегляду фільмів під відкритим небом, новий парк.

— Нещодавно тут була захаращена територія, можна сказати, що ліс. Дерева, яких ми позбулись, були посаджені тут хаотично і не зрозуміло як. Тому ми вирішили цю територію перетворити у місце, куди б змогли приходити місцеві жителі і туристи. Тут буде міні-парк та сцена. У Львові це називається арт-дворик. Власне, подібний дворик створимо і ми. На виступи запрошуватимемо місцевих музикантів, письменників, організуємо цікаві творчі вечори, — зазначив директор музею-майстерні Володимир Худий. — Також у нас є місце, де можна буде організувати кіно під відкритим небом. Плануємо показувати документальні та патріотичні фільми, щоб піднімати трохи патріотизм і зацікавлення до України.

Наразі туристичний центр вже має свій сайт  — tic.terebovlia.info, де можна дізнатись про всі цікаві новинки та екскурсії в громаді.Також популяризують і активний відпочинок на природі. Зокрема, для любителів порибалити пропонують відповідні послуги, оскільки поруч з Теребовлею є кілька зариблених ставків. Там риболови можуть насолодитись відпочинком та улюбленою справою.

Також у планах міських активістів є створення в місті кінних прогулянок,  відновлення напису міста на горі Покрівка, і організація спортивно-туристичних квестів та змагань (альпінізм, дельтапланеризм, мотокросинг).

Зазначимо, що Теребовлянська громада є однією з нйбільших в країні. У її склад входять 25 сіл та власне місто Теребовля. Як каже голова громади Сергій Поперечний, розвиток туризму є лише однією із ланок, яку підніматимуть в громаді. Також у планах капітальні ремонти у школах, садочках, реконстурції спортивних залів у селах, будинків культури, ремонт доріг і таке інше.

Іншим громадам, які лише думають об'єднуватись, Сергій Поперечний радить насамперед поїхати подивитись, як працюють громади в Європі та обмінятись досвідом.

— Люди з нашої громади досить часто їздять закордон. Кожна поїздка це плюс до майбутніх проектів і майбутньої співпраці. Звичайно, що об'єднання — це не легкий шлях, оскільки наші люди хочуть вже і швидко. Буває жаліються на те, чому немає дороги, аргументуючи це тим, що вони в громаді і нічого не робиться. Але ж раніше взагалі нічого не робилось і ніхто нічого не казав, всім було добре. Є ще й інші випадки. Робиш дорогу — теж недобре. Одразу, кажуть, що з'явиться багато машин. Люди звикли так жити і змінити це зараз дуже важко, люди не хочуть мінятися, — каже Сергій Поперечний.  — Зараз ми починаємо все це відновлювати з нуля. Ремонтуємо будинки культури, де не робилось взагалі нічого. Відновлюємо школи, де теж ніхто нічого не робив. Впроваджувати будь-яку реформу — це важко, але ми робимо все можливе, щоб покращити життя в нашій громаді.

05.10.2017 - 14:39 | Переглядів: 9486
Творча майстерня, арт-дворик, — як одна з найбільших громад країни модернізує старий музей

Теги:

USAID

Область:

Тернопільська область

Громади:

Теребовлянська міська об’єднана територіальна громада Теребовлянська територіальна громада

Джерело:

«Доба»

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...