Як живеться першій ОТГ на закарпатській Свалявщині?

Мова про Полянську об’єднану територіальну громаду — першу й поки що єдину в "мінеральному" регіоні гірського краю.

Ще менше року на Закарпатті існує Полянська об’єднана громада, яка ввібрала кілька сіл Свалявщини: Поляну, Уклин, Плоске, Оленьово, Яківське, Павлово, Плоский Потік, Родниківку та Родникову Гуту. І за цей час у громаді вже підбили невеликі підсумки: журналістам розповіли про перші фінансові та інфраструктурні досягнення та здобутки, про перспективи розвитку туристично-рекреаційної галузі на території ОТГ, а також про міжнародну співпрацю та амбітні міжнародні проекти, аналогам яких в Україні немає.

Коли об’єднання приносить фінансові плюси

Перша та поки єдина територіальна громада, розташована у Свалявщині, за 10 місяців свого існування вже може похвалитись своїми досягненнями. Так, голова Полянської ОТГ Іван Дрогобецький у розмові з журналістом інтернет-видання “PMG.ua” зазначив, що запланований бюджет Полянської ОТГ складає близько 40 млн 505 тисяч 100 грн. Однак, за попередніми підсумками, уточнений бюджет громади перевищує заплановані показники - 43 млн 224 тис грн. За словами Івана Дрогобецького, громада демонструє хороші показники економічного розвитку. І наразі, станом на 1 вересня 2017 року, бюджет виконано на 106%.

Крім того, окремо Полянській об’єднаній громаді з державного бюджету була виділена субвенція на розвиток інфраструктури у розмірі 4 млн 336 тисяч 20 гривень. Іван Дрогобецький зазначив, що ці кошти в першу чергу пішли не на розвиток центру громади – села Поляна, а на віддалені дотаційні населені пункти, в яких ще з давніх часів не бачили жодних змін та покращень. Так, з цих коштів на капітальний ремонт дороги у селі Яківське виділено 1 млн 92 тис 778 грн, на капремонт дороги у селі Родникова Гута - 1 млн 339 тис. 971 грн, а на капітальний ремонт багатофункціональної споруди – сільського клубу - 491 тис. 98 грн.

Та першим проектом, який був втілений за кошти державної субвенції, став капітальний ремонт бічної вулиці у селі Оленьово, який знаходиться на межі з Перечинським районом. В.о. старости села Плоске, Плоский Потік, Яківське та Оленьово, 29-річний Мирослав Куштан зазначив, що, саме завдячуючи об’єднанню, важлива для села дорога заасфальтована: “Раніше до об’єднання ми з невеликим бюджетом не могли навіть такі проекти реалізовувати.  Нині завдяки цій державній субвенції бічна дорога, яка ще з радянських часів була ґрунтовою і з щебеневим покриттям, заасфальтована. Вона дуже важлива для цього села, оскільки з’єднує одну половину села з іншою і веде до верхнього кінця села. Її протяжність складає 716 метрів”.

Щиро рада оновленню цієї надважливої дороги і жителька села Оленьово Анна Лізанець. У розмові з журналістом інтернет-видання “PMG.ua” вона зазначила, що на цю дорогу чекала довго і не могла натішитись, що тепер дістатись до дому буде легше та зручніше.

Варто зауважити, що на ремонт цієї дороги із інфраструктурної державної субвенції було виділено 805 тисяч 598 грн. Молодий староста стверджує: це лише початок змін, адже далі потрібно робити ремонт центральної вулиці, яка є частиною дороги, що з’єднує село з Поляною, Свалявою та Перечином.

Ще одним досягненням цієї громади став запуск нічного вуличного освітлення до села Яківське. Голова Полянської громади розповів, що дорога до села і в самому населеному пункті стала освітленою у ніч на четвер, 14 вересня.

Під час спілкування з журналістами Іван Дрогобецький поділився давньою мрією, яку під час своєї діяльності у якості голови громади хоче реалізувати: “Один з основних проектів. Який хочу втілити в життя – це нічне освітлення від самого початку Поляни до крайніх меж нашої ОТГ”.

Загалом, також у Полянській ОТГ заплановано зробити капітальний ремонт головних доріг у селах Яківському, Родниківці, Оленьові, вулиць Молодіжної, Гірської, Санаторної у селі Поляна, завершити капремонт клубу у Родникова Гута, а також провести заміну вікон та дверей у Полянській загальноосвітній школі.

До слова, згаданий навчальний заклад може похвалитись першим позитивним досягненням після створення громади: у школі були сформовані три перші класи, у яких навчається 30 дітей.

Амбітні плани відомого туристичного курорту

Однією з причин створення Полянської ОТГ є фінансова незалежність та спроможність її центру – села Поляна. Цей населений пункт популярний своїми відомими туристично-рекреаційними закладами (санаторіями, готелями і т.д.), заводами з розливу мінеральних вод. І саме сьогодні туристично-рекреаційна галузь є одним із фундаментів, формотворною частиною бюджету об’єднаної громади.

Як зазначив голова Полянської ОТГ Іван Дрогобецький, нині на території громади діють 39 санаторно-курортних закладів, 1290 готельних номерів на 3380 ліжкомісць. Це комерційні об’єкти.

Одним із таких закладів є один із оздоровчих комплексів у Поляні. Його директор Катерина Харченко у коментарі інтернет-виданню “PMG.ua” зазначила, що він є закладом для сімейного відпочинку. “У нас проходять сімейні табори. Ми маємо власну медичну базу, яка спрямована на профілактику та лікування хвороб органів травлення та опорно-рухового апарату. У нас є 40 номерів, де можуть розміститись до 120 осіб. Крім того, у нас є і соляна кімната”, - сказала Катерина Харченко.

Також вона розповіла про філософію роботи та відпочинку у цьому закладі: “Робота, постійні стреси є першопричиною будь-яких хвороб. Тому персонал комплексу дотримується такого принципу, що потрібно надавати такі оздоровчі послуги, завдяки яким гості мають комфортно себе почувати тут і неспішно, без стресів, проходити процедури. Тим паче, що тут надзвичайна природа, і неподалік розташоване джерело популярної цілющої води “Поляна Квасова”. Тож туристи мають можливість насолоджуватись чистим повітрям та мальовничою карпатською природою. А поки дорослі оздоровлюються, малечею займаються наші аніматори у дитячих кімнатах. Вони настільки працюють з дітьми, що після таких занять у дітей веселий настрій і міцний сон”.

Катерина Харченко звернула увагу, що за останні три роки заклад отримав відданих постійних відпочивальників, які повторно, з подарунками, приїжджають до закладу. Директор оздоровчого комплексу зазначила, що в основному заклад відвідують туристи з міст-мільйонників України. Найбільше гостей з Одеси, Харкова та Києва. Однак є і закордонні гості. Катерина Харченко згадала про трьох веселих жінок з Великої Британії, які були вражені карпатською природою, особливо запам’ятались працівникам комплексу. Крім того, були туристи з Молдови та Білорусі.

Загалом, за словами Івана Дрогобецького, туризм формує левову частку бюджету громади.

Великі плани міжнародної співпраці

Ще одним фундаментом і основою розвитку Полянської об’єднаної громади є міжнародна співпраця та участь у транскордонних ґрантових проектах.

Одним із перших результатів міжнародної співпраці є реконструкція сільського клубу у селі Родникова Гута – населеного пункту, який майже два роки тому суттєво постраждав від руйнівних злив і паводків.

У сільському клубі вже завершується реконструкція. І вже 28 вересня він відкриє свої двері, як багатофункціональна споруда-трансформер, в якій можна проводити різноманітні заходи. Голова Полянської ОТГ Іван Дрогобецький зазначив, що на реконструкцію сільського клубу у Родниковій Гуті з державної субвенції було виділено 491 тисячу 98 грн, з бюджету громади – 300 тисяч грн, та з фінансової підтримки Краю Височина (Чехія) – 350 тисяч грн.

В.о. старости сіл Родниківка та Родникова Гута Сергій Арендаш розповів, що у цій споруді буде діяти сільський фольклорний ансамбль, який презентуватиме село на фестивалі словацької культури “Slovenska Veselica” в Ужгороді. Адже село було засноване словацькими переселенцями. Тому у Родниковій Гуті шанують та оберігають словацьку говірку та давні традиції предків-переселенців.

Маючи такий історичний ґрунт, Поляна активно розвиває співпрацю саме зі Словаччиною. Так, активно ведеться співпраця з селом-побратимом Велькими Капушанами Кошицького краю. Крім того, планується подати спільний українсько-словацький проект, партнером якого є село Любиця Пряшівського краю. У межах цього проекту в обох населених пунктах по обидва боки кордону планується маркування 5 пішохідних доріжок та 5 велотрас і лісових маршрутів, встановлення сміттєвих урн, створення 3 лижних трас. Крім того, відбудеться закупка та встановлення 10 дерев’яних критих альтанок уздовж доріжок, будиночка для 12 прокатних велосипедів, встановлення дерев’яного кіоску з продажу дарів лісу (соків, джемів, плодів дерев і т.д.), облаштування питних джерел води та місць для ловлі риби.

Іван Дрогобецький також привідкрив завісу ще одного масштабного транскордонного українсько-словацького проекту, аналогів якому немає в Україні. Йдеться про подачу проекту зі створення етнографічного інноваційного еко-парку “Родниковий край” на території неподалік села Родникова Гута. Голова Полянської ОТГ зазначив, що на базі лісового масиву передбачається створення унікального лісопарку, на території якого б діяв науково-дослідний інститут, який би займався вивченням рослин на молекулярному рівні, а також вирощуванням лікарських рослин для  біо-добавок у їжу, якими були б забезпечені усі туристичні заклади Полянської ОТГ.

Експерт, керівник Закарпатського РВ Асоціації міст України Іван Ревтій у коментарі інтернет-виданню “PMG.ua” зазначив, що вони будуть завжди першими в розвитку серед об’єднаних громад Закарпаття: “Я це поясню трьома чинниками. По-перше, Полянська ОТГ вдало розташована  у мальовничому куточку Карпат, де є цілющі мінеральні джерела та чудова природа. По-друге, керівництво та жителі громади повірили у реформи, взялись за руки і працюють над розвитком інфраструктури, використовуючи державні та ґрантові кошти. Ну, і по-третє, креативність полянців просто зашкалює. Бо коли йдеться про роботу в об’єднаній громаді, то це не значить лише побудувати садок чи заасфальтувати дорогу. У керівництві громади вже говорять про великі амбітні плани та проекти, про які говоритиме уся Україна”.

Незабаром Полянська ОТГ відзначатиме свою першу річницю. Але вже протягом першого року свого існування жителі зрозуміли, що лише повіривши у власні сили та реформи, можна досягти змін і чималих успіхів. І назад вже дороги нема. Тому варто рухатись лише уперед.

19.09.2017 - 20:21 | Переглядів: 11154
Як живеться першій ОТГ на закарпатській Свалявщині?

Область:

Закарпатська область

Громади:

Полянська сільська об’єднана територіальна громада Полянська територіальна громада

Джерело:

«PMG»

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...