Об’єднані громади – повноправні учасники освітнього управлінського процесу

Одночасно із стартом реформи децентралізації в Україні відбувається активний перерозподіл повноважень у сфері освіти між районними відділами освіти та об’єднаними громадами: до створених ОТГ переходять функції управління закладами дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти.

Саме забезпеченню здійснення повноважень об’єднаними територіальними громадами з управління мережею освіти в громаді був присвячений семінар «Вдосконалення мережі освіти в ОТГ Вінницької області», який відбувся 13 вересня 2017 року в приміщенні Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою». Активними учасниками заходу стали начальники відділів освіти та директори шкіл ОТГ Вінниччини.

«З процесом децентралізації районні відділи освіти втрачають свої повноваження у галузі освіти, натомість, ці функції перебирають ОТГ як повноправні учасники освітнього управлінського процесу», - звернувся до учасників семінару Олег Фасоля, директор департаменту освіти і науки Хмельницької ОДА. Він поділився досвідом з управління освітою в об’єднаних громадах Хмельниччини - від формування органів управління освітою до організації позашкільної освіти, - та розповів, які першочергові кроки напрацьовано ними на шляху до побудови ефективної структури освітньої мережі області.

Другу частину семінару проводили експерти шведсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» Войцех Мархлєвський та Інна Білик. Вони висвітлювали такі актуальні теми, як створення органу управління освітою ОТГ, його функції та структура, шляхи та способи формування методичної служби, організація роботи позашкільної освіти, оптимізація освітньої мережі, створення опорної школи та її філій, організація транспортування школярів. Розкриття кожної теми супроводжувалось конкретними прикладами об’єднаних громад різних регіонів України. Це викликало жваву дискусію серед учасників семінару та багато запитань як до лекторів, так і до колег, які вже мають практичний досвід.

Завершився захід презентацією учасникам семінару Платформи "Управління освітою в громадах. Кращі практики", особливістю якої є згрупування основних завдань органів управління освітою в окремі практики та приклади нормативно-правових документів, які є апробованими на практиці.

Учасники зазначили актуальність та практичну користь семінару, а головне -  отримали підтримку та впевненість у тому, що вони йдуть вірним шляхом під час створення ефективної моделі управління освітньою мережею в громаді.

 

14.09.2017 - 13:58 | Переглядів: 13403

Приєднані зображення:

Теги:

освіта U-LEAD

Область:

Вінницька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...