Митний експеримент та децентралізація дозволили будувати дороги по всій країні, - Президент

Президент Петро Порошенко під час робочої поїздки на Харківщину відкрив відремонтований міст через річку Сіверський Донець.

«Завжди кажуть, що окопи роз’єднують людей, а мости – з’єднують. Коли питаєш в українців, що саме після миру, зарплати має робити держава, завжди була відповідь – будувати дороги», - сказав Глава держави, звертаючись до присутніх на церемонії жителів міста Ізюм.

За словами Петра Порошенка, автомобільна дорога Харків-Ізюм-Слов’янськ була визначена, як один із пріоритетних напрямків дорожнього будівництва.

Президент наголосив, що будівництво автодороги та мостового переходу через річку Сіверський Донець стало можливим завдяки реалізації експерименту, коли на будівництво спрямовувалися кошти від перевиконання митних надходжень та завдяки програмі децентралізації.

«Я обіцяв – кошти, які зароблені в територіальній громаді, залишаться у територіальній громаді. І сьогодні кожен міський голова, кожен голова села, селища, в тому числі і голова міста Ізюм, можуть це підтвердити – бюджети територіальних громад зросли і перетворилися з кас виплати заробітної плати на реальні механізми зрушень у територіальних громадах», - сказав Петро Порошенко.

Президент нагадав, що зазначений експеримент вдало почав працювати у Львівській, Івано-Франківській, Одеській областях. Після цього він був розповсюджений на територію всієї України.

«Сьогодні ми з вами тут стоїмо і бачимо ефективність цього експерименту», - констатував Глава держави. Він зауважив, що після реконструкції зросло навантаження, яке може витримати міст до 30 тон проти 11.  Глава держави зазначив, що фінансування робіт здійснювалося з різних джерел: 13 млн грн. за рахунок Державного бюджету, 7 млн грн. – за рахунок митного експерименту і трохи більше 2 млн грн. – з місцевого бюджету.

«Сьогодні на власні очі ми бачимо результат реалізації цього проекту», - наголосив він.

Президент зазначив, що має спільну з Прем’єр-міністром України і Урядом позицію щодо питання будівництва доріг. За його словами, було дано доручення Міністру фінансів – терміново внести зміни до бюджетного розпису і перші гроші, тендери і попередня оплата мають відбутися вже у серпні. «Чекати дороги ми більше не будемо. Ми будемо будувати їх зараз», - підкреслив Глава держави.

Президент також зауважив, що на кожний квадратний метр цієї дороги є багаторічна гарантія і виробник, у разі необхідності, має за власний кошт відновити її.

За його словами, дороги нині будуються за найдешевшою контрактною та тендерною вартістю, однак це не вплинуло на їх якість. Зокрема, у Харківській області на будівництво було витрачено 4,5 млн грн., у порівнянні з вартістю будівництва доріг в інших областях на рівні п’ять з половиною, шість з половиною, або сім млн грн. При цьому Президент наголосив, що правоохоронні органи прискіпливо вивчатимуть причини такої значної різниці у вартості будівництва.

Глава держави нагадав, що у позаминулому році на будівництво доріг витрачалось близько 6 млрд грн, у минулому році безпосередньо на будівництво доріг витрачалось 10 млрд грн, в цьому році поставлено завдання спрямувати у цю сферу 20 млрд грн, а у наступному – 30 млрд грн.

«Це та динаміка, яку я хочу бачити в Україні», - підкреслив Петро Порошенко.

Президент зазначив, що за останні 5 кварталів в Україні відбулось відновлення економічного зростання, а держава вже пройшла найскладніші випробування: «Зараз ми перетворюємо разом з вами Україну на успішну країну, а українців – на успішних людей, які пишаються своєю країною».

«Ми будемо будувати економіку, будувати країну і будувати такі класні дороги», - наголосив він.

Кошторисна вартість капітального ремонту мосту в місті Ізюм на автомобільній дорозі М-03 «Київ-Харків-Довжанський» через річку Сіверський Донець складає 22,8  млн грн. Останній капітальний ремонт було виконано в 2000 році. Міст було збудовано у 1951 році.

22.08.2017 - 18:48 | Переглядів: 10558
Митний експеримент та децентралізація дозволили будувати дороги по всій країні, - Президент

Теги:

дороги Петро Порошенко

Область:

Харківська область

Джерело:

Прес-служба Президента України

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...