До нас за досвідом їдуть з усієї країни — голова Новопсковської ОТГ

На зв’язку з Громадським радіо Вадим Гаєв, голова Новопсковської об’єднаної територіальної громади.

Олена Терещенко: Новопсков знаходиться в Луганській області. Давайте представимо собі, яка ваша громада? Скільки людей в ній живе?

Вадим Гаєв: Новопсковська об’єднана громада – це перша в Україні об’єднана громада. Ми утворились 13 липня 2015 року. У нашій громаді проживає 12,5 тисяч населення. 10 000 проживає в селищі міського типу, в адміністративному центрі нашої громади – Новопскові, і 2,5 тисячі – це ближні села: Осинове, Ікове, Тев’яшеве, Макартетине , Хворостяне. По перспективному плану Новопсковська громада повинна була зайняти пів Новопсковського району. Але сталося як сталося, було прийняте рішення тільки двома громадами: Новопсковської і Осиновської сільської, і в такому вигляді ми вже існуємо понад два роки.

Олена Терещенко: Решту з вами не захотіли, чи ви не захотіли решту?

Вадим Гаєв: Деякі громади прийняли рішення про об’єднання, а деякі – не прийняли, і не було спільного кордону, а якщо нема спільного кордону, то це неефективно. Так сталося: був певний політичний тиск, було певне непорозуміння. На сьогодні залишається наша ініціатива по приєднанню, поки громади, які межують з нами не прийняли рішення про дооб’єднання.

Олена Терещенко: Що за заклади ви фінансуєте і утримуєте?

Вадим Гаєв: По-перше – це наші садочки, дошкільна освіта: чотири садочки, п’ять будівель. У цих садочках повністю утеплили всі фасади, перекриті всі горища, вікна, двері. У двох садочках зараз закінчують капітальний ремонт харчоблоків. До кінця цього року у нас повністю знімається проблема технічного стану будівель – це про садочки. Селищний будинок культури в цьому році утепляється, в тому році – перекрили дах. Цього року, за кошти програми розвитку ООН, частина приміщення цього селищного будинку культури буде Центром надання адміністративних послуг, також там будуть надавати деякі соціальні послуги. У нас ще є старі сільські будівлі – поки ще руки не дійшли.

Олена Терещенко: У вас є школи, у вас є районна лікарня, що ще?

Вадим Гаєв: На території нашої об’єднаної громади знаходиться п’ять шкіл, але не цей час вони належіть районній раді. Районна рада не передає ці школи, є певний спротив від голови районної ради. Ми працюємо над цим, звертаємося, заручаємось підтримкою департаменту освіти.

Олена Терещенко: А мені говорили, що місцеві громади не хочуть брати на утримання  школи, дитячі садочки, бо це дорогі об’єкти.

Вадим Гаєв: Якщо громада отримала ресурс, якщо вона отримала податки з території, то громада повинна утримувати ті заклали, які знаходяться на території географічно. Є ці п’ять шкіл – це наш обов’язок. Субвенції освітні – отримуємо ми. Зараз бюджетні трансфери ми делегуємо районній раді. Капітальні видатки: ремонти, фасади, горища – це вже місцевий бюджет. Але зараз ми не можемо витрачати, в тому числі і субвенцію інфраструктурну. Ми як об’єднана громада п’ять років будемо отримувати субвенцію на розвиток інфраструктури, але видатки на об’єкти, які знаходяться не у нашій власності – ми не можемо здійснювати.

Олена Терещенко: Давайте розберемося, з чого складається ваш гаманець?

Вадим Гаєв: Це 60% ПДФО, податок з доходу фізичних осіб отримує громада напряму. Ми вийшли на міжбюджетні трансфери, ми не залежимо від району, у нас з державним бюджетом прямі взаємовідносини. Єдиний податок, земельний, податок на нерухомість, акциз. От акциз – минулого року була інша схема нарахування акцизу. Ті дві АЗС, які знаходяться на території громади – ми отримували від них. Цього року вже є певні зніми, і частина іде від заправки, а частина іде з державного бюджету від імпорту і виробництва ГСМ. Як показала практика, ми дивимось по надходженнях, уже в цьому році більше ніж на півмільйона гривень ми отримаємо цього акцизу за рахунок того, що обліковується на кордоні і на підприємстві по виробництву.

Олена Терещенко: Ви маєте щось з оренди?

Вадим Гаєв: Це субвенція освітня, медична і додаткова субвенція на енергоносії. Оренда земельних ділянок, оренда комунальної власності. Немалий обсяг в бюджет громади – це Держаний фонд регіонального розвитку. У цьому році ми виграли два проекти – будівництво дороги по вулиці Богдана Хмельницького – близько восьми мільйонів гривень, і капітальний ремонт вуличного освітлення із застосуванням енергозберігаючих технологій – на півтора мільйона гривень. Інфраструктурна субвенція: 2,5 мільйони. Якщо в 2015 році бюджет громади складав 13 мільйонів гривень, то бюджет 2017 року, бюджет громади, правда уже з урахуванням трансферів, – 58 мільйонів, більше ніж у двічі зросли доходи. Це з урахуванням субвенцій, у 2015 році їх не було. Є такі закиди, що це  за рахунок району. Я підготувався, і у мене є така цифра: якщо в районі в 2015 році бюджет складав 186 мільйонів гривень, то сумарні бюджети району і ОТГ в 2017 році – 262 мільйони, ось збільшення по району. І по громаді, і по району цифра збільшилась.

У нас є перспектива. Ми зараз працюємо у напрямку переробки меду, розвитку зеленого туризму і переробки молока. До нас приїжджають люди, переймають наш досвід, наші проекти переймають люди з Вінницької області, і люди від’їжджають дуже вражені. Пости у фейсбуці, які вони залишають на сторінці Новопсковської місцевої ради – дуже радують. Ми можемо похвалитися і територією, і природнім ресурсом, і річкою Айдар, є санаторій «Перлина». Ми позиціонуємо себе як перлина Луганщини.  

Область:

Луганська область

Громади:

Новопсковська селищна об’єднана територіальна громада

Джерело:

Громадське радіо

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...