Закон про електронні земельні торги збільшить доходи громад, - експерт

У Верховній Раді зареєстровано проект закону №6726 від 14.07.2017 «Про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо проведення земельних торгів онлайн).

«Законодавці зробили крок в абсолютно вірному напрямку. Адже земельні торги (в тому числі – й орендними правами) – вагоме джерело наповнення бюджету громад. Тож, збільшення їх прозорості, збільшення публічності неминуче призведе до росту на конкуренції в ході торгів. Й, таким чином – до росту ціни», - пояснив Олег Проценко, експерт Проектного офісу секторальної децентралізації.

В пояснювальній записці  говориться, що законопроект розроблено з метою «…збільшення публічності та прозорості земельних торгів».

«Зараз Земельний Кодекс України передбачає обов’язкову публікацію оголошення про запланований аукціон лише на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин», - пояснюють автори. – «Однак далеко не всі потенційні орендарі регулярно здійснюють моніторинг цих оголошень, що зменшує рівень інформованості суспільства та, як наслідок, знижує конкуренцію під час проведення земельних торгів,  збільшує корупційні ризики у цій сфері».

Автор законопроекту вважає, що «Наявність конкуренції – основа земельних торгів. Відсутність конкуренції між учасниками повністю нівелює переваги такого інструменту як торги та виглядає як звичайна угода купівлі-продажу. Відповідно до висновку аналізу торгів суспільством, зі 100 земельних торгів лише в 47 випадках між учасниками торгів є конкуренція.

Тому, відповідним законопроектом пропонується опублікування оголошення про початок торгів, інформацію про них, та результати торгів, не тільки на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, але й на офіційних веб-сайтах органу місцевого самоврядування та його виконавчого органу адміністративно-територіальної одиниці, де розташована земельна ділянка.

Разом з тим, публічність таких процедур є основним завданням України після  закріплення європейського вектору розвитку держави та підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, а також умовою подальшого євроінтеграційного процесу, який передбачає серйозні виклики, пов'язані з проведенням соціально-економічних реформ та інституційних перетворень в Україні, у тому числі й у земельній сфері.

Одною з головних проблем, вказаних у Антикорупційній стратегії на 2015-2017 роки (прийнята Законом України «Про засади державної антикорупційної політики в Україні) є необхідність доступу до публічної інформації та прозорість влади.  Разом з цим, в стратегії були встановлені основні напрямки антикорупційної політики. Так, один з таких – реалізація права осіб на доступ до інформації, забезпечення відкритості суспільно необхідної інформації, яка може використовуватися для виявлення і припинення корупційної практики, дієвий державний контроль за реалізацією відповідного законодавства. Таким чином, прийняття цього закону сприятиме реалізації цього напрямку.

Поряд з цим, Кабінетом міністрів України 29 квітня 2015 р. за № 265 була прийнята Постанова «Про затвердження Державної програми щодо реалізації засад державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційної стратегії) на 2015-2017 роки». Одним з основних положень Постанови є зменшення можливостей для корупції шляхом підвищення прозорості прийняття рішень та надання доступу до інформації.

Таким чином, положення запропонованого закону наддасть можливість повноцінно реалізувати антикорупційну стратегію в сфері земельних аукціонів та забезпечити гласність процесу проведення земельних торгів».

Олег Проценко, експерт Проектного офісу секторальної децентралізації

27.07.2017 - 20:40 | Переглядів: 10584
Закон про електронні земельні торги збільшить доходи громад, - експерт

Теги:

земля

Джерело:

Проектний офіс секторальної децентралізації

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...