Степан Барна: Адміністративно-територіальна реформа повинна завершитися якнайшвидше

13 липня завершилися проведення індивідуальних зустрічей голови Тернопільської ОДА Степана Барни за участю його заступників та голів райдержадміністрацій з головами об’єднаних територіальних громад області. Основною метою зустрічей було визначення дієвості та ефективності адміністративно-територіальної реформи, яка проходить у країні, та перспектив майбутніх змін у системі управління територіями. Редакція газети «Свобода» поспілкувалася з цього приводу з очільником області.

Степане Степановичу, індивідуальні зустрічі з головами ОТГ – це черговий іспит (як нещодавно з головами РДА) на предмет професійної обізнаності та спроможності нових керівників об’єднаних територій якісно виконувати свої функції чи захід, спрямований на напрацювання спільних дій обласної державної адміністрації, райдержадміністрацій та громад щодо перспектив удосконалення системи управління процесами життєзабезпечення в області, чи, може, все-таки проста формальність, як кажуть, захід «для галочки»?

Це було взаємозацікавлене з’ясування усіх плюсів та мінусів, які вже очевидні, результатів проведення однієї з найважливіших складових адміністративно-територіальної реформи, а саме, – утворення та організація функціонування об’єднаних територіальних громад. Ми зобов’язані до найменших дрібниць володіти такою інформацією, щоб і самим вносити певні корективи у спільні дії, і сигналізувати про усі проблемні питання до Києва з конкретними вимогами та пропозиціями. Як відомо, область визначено пілотною з проведення саме цих радикальних змін.

Водночас, дане коло питань ми детально обговорили на великому форумі «Децентралізація – основа формування ефективної системи управління та місцевого розвитку», в якому взяли участь представники усіх гілок влади області, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, представники міністерств та відомств, а також проектів міжнародної технічної допомоги у сфері реформ, заступники голів обласних державних адміністрацій інших областей, експерти у сфері реформування, представники центральних та місцевих ЗМІ.

Чому ці питання є такими нагальними та архіважливими?

Необхідно прискорено завершувати проведення усіх складових адміністративно-територіальної реформи та у повному їх обсязі – це найважливіше завдання. Не можна зупинятись на півдорозі на обраному напрямку побудови демократичного суспільства, збавляти темпи проведення реформ, як і неприпустимо – провести напівреформи, не усунувши дуалізму, зайвої бюрократії в організації влади та управлінні територіями…

Повну версію читати ТУТ

Область:

Тернопільська область

Джерело:

Тернопільська ОДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...