Чи буде реалізована медична реформа в Україні? Як навчитися на місцях ділити кошти на медицину? Чи дієздатні госпітальні ради?

Ці та багато інших запитань озвучили учасники семінару на тему «Виклики та можливості, які несе медична реформа: госпітальні округи, первинна ланка охорони здоров’я», що відбувся 21 липня в приміщенні Рівненської ОДА.

"Відбивався" від непростих питань експерт з питань децентралізації, директор ГО «Інститут розвитку територій» Юрій Ганущак. Саме він допомагав МОЗ напрацьовувати норми, що лягли в основу міністерського наказу щодо положення про госпітальний округ. Тому саме Юрія Івановича запросили виступити перед членами госпітальних рад Рівненщини на цю тему. ​​

Участь у заходів взяв народний депутат Олександр Дехтярчук. Також захід відвідав представник Західного Хабу, радник Програми «U-LEAD з Європою» Юрій Петраш. На жаль, на заході не було нікого із представників МОЗ, якщо не рахувати члена Громадської ради при міністерстві Юрія Поліщука.

На початку заходу заступники голови Рівненської обласної державної адміністрації Світлана Богатирчук-Кривко та Ігор Тимошенко коротко поінформували присутніх про те, що саме зроблено в області на шляху реформування медичної галузі. Так, фактично завершився процес делегування від місцевих рад представників у Госпітальні ради трьох госпітальних округів. Одна з них, Сарненська, вже навіть провела перше засідання і визначилась зі своїм керівництвом. Дубенська та Рівненська госпітальні ради теж скоро доформуються.

Юрій Ганущак розповів присутнім для чого взагалі задумана медична реформа і який покроковий алгоритм її реалізації. Основне завдання реформи - змінити систему управління медициною передавши повноваження та ресурси на місця. Саме тому первинна медична допомога має бути передана на рівень об'єднаних громад, натомість вторинний рівень медичного обслуговування буде у компетенції госпітальних округів, процес створення яких власне завершується по країні. Щодо формування госпітальних рад, то на думку експерта, туди мають делегувати в першу чергу авторитетних осіб, без прив'язки до освіти чи статусу. Адже головне завдання цих людей - згодом переконати свої місцеві ради про необхідність підтримки пропозицій госпітальних рад.

Однак, присутні члени Госпітальних рад та представники органів місцевого самоврядування доволі скептично сприйняли існуючий формат реформи. Зокрема, у людей є великі перестороги щодо того, чи вдасться членам Госпітальних рад прийняти виважені та правильні рішення, а ще більші сумніви - чи будуть місцеві ради підтримувати пропозиції госпітальних рад. Так, з одного боку рішення госпітальних рад є визначальними для всього госпітального округу, але з іншого - госпітальна рада є дорадчим органом, тому нікого зобов'язати до виконання своїх пропозицій не може.

До серйозних перешкод на шляху реформування медичної галузі присутні віднесли і відсутність належного законодавчого забезпечення, адже потрібні закони досі не ухвалені. Є застереження і щодо послідовності дій в реалізації реформи. Наприклад, нардеп Юрій Дехтярчук та окремі присутні запропонували, щоби парламент та уряд спершу чітко визначилися із формуванням меж нових районів та передали їм повноваження по управлінню системи закладів охорони здоров'я вторинного рівня. Тому пропонують розпочинати реформу "вторинки" вже після виборів в нові районні ради.

Звучало чимало й інших запитань та коментарів, які показують, що на сьогодні ще є проблеми, що заважають швидкій реалізації запланованих в медичній галузі заходів. Ряд ідей Юрій Ганущак обіцяв передати на рівень міністерства, щоб там напрацювати відповідні зміни до нормативних документів. Однак, експерт зазначив, що легше почати реформу і поступово її вдосконалювати, ніж чекати поки у Києві приймуть хороші закони. Бо в тому, що система охорони здоров'я потребує змін здається ніхто не сумнівається.

За словами Руслана Сивого, директора Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування, реформа медицини - одна із ключових, адже люди на собі відчувають ці зміни. Тому, треба робити так, щоб людям було краще.

Захід був організований Рівненським відокремленим підрозділом Установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» спільно із Рівненською обласною державною адміністрацією за підтримки програми «U-LEAD з Європою».

21.07.2017 - 21:23 | Переглядів: 15592
Чи буде реалізована медична реформа в Україні? Як навчитися на місцях ділити кошти на медицину? Чи дієздатні госпітальні ради?

Приєднані зображення:

Теги:

медицина U-LEAD ULEAD Юрій Ганущак

Область:

Рівненська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...