Даніель Попеску: «Якщо Україні вдасться закінчити реформу децентралізації влади за 5 років, вона зробить те, що не вдавалося нікому»

Таку заяву зробив представник Ради Європи, спеціальний радник Уряду України з питань децентралізації влади Даніель Попеску, виступаючи на форумі, присвяченому децентралізації як основі формування нової системи управління та місцевого розвитку.

- У 2014 році, коли реформа децентралізації влади щойно запускалася, я та найвпливовіші українські експерти були проти, власне, добровільного об’єднання громад, – сказав Даніель Попеску. – Адже мені відомий лише один успішний досвід такого об’єднання, який, щоправда, розтягнувся на 20 років. Я маю на увазі Нідерланди. Проте мушу визнати, що помилявся. Тепер вже очевидно, що ваша держава має можливість перебудувати всю систему влади демократично, добровільно. І якщо Україні вдасться закінчити реформу децентралізації за 5 років, вона зробить те, що не вдавалося нікому, ставши піонером в унікальних змінах і водночас – джерелом досвіду для усього світу.

Також Даніель Попеску поділився власними враженнями від підтримки реформи населенням.

- Ми провели ряд опитувань, і бачимо те, що дає нам наснагу, – сказав він. – Громадська підтримка децентралізації з кожними роком зростає. Натомість у більшості інших країн, зважаючи на стан економіки та військовий конфлікт, люди відповідали б негативно на всі питання. Саме тому чимало європейських країн зазнали краху у подібних реформах. В Україні не так. Понад 60% жителів об’єднаних територіальних громад кажуть, що після об’єднання їхнє життя покращилося.

Даніель Попеску звернув увагу на суперечки, які точаться в Україні щодо можливості укрупнення районів. За його словами, подібна тенденція відчувається в усій Європі.

- Франція нещодавно об’єднала 22 метрополії у 13, у країні точаться дискусії щодо скасування департаментів, утворених ще за Наполеона; Греція зменшила кількість районів з півсотні до півтора десятків; Данія з 14-ти районів зробила 5, а тепер одна велика партія лобіює можливість скасування і тих п’яти, – продовжив пан Попеску. – Прагнення до ефективності підштовхує всю Європу до подібних змін. Я розумію, що в Україні районний рівень зафіксовано у Конституції, відтак не розраховую на швидкі зміни у цій галузі. Однак те, що субрегіональний, районний рівень треба реформувати, є очевидним

20.07.2017 - 20:02 | Переглядів: 10051
Даніель Попеску: «Якщо Україні вдасться закінчити реформу децентралізації влади за 5 років, вона зробить те, що не вдавалося нікому»

Теги:

Даніель Попеску форум Рада Європи

Область:

Тернопільська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...