Дороги потрібні всім

Великогаївська громада – це 14 сіл, розташовані між Тернополем і Теребовлею. Але до обласного центру доїхати із будь-якого села швидше, аніж до Теребовлі. Причина – дороги. Особливо показова картина в крайньому селі громади Скоморохах, де минулого року капітально відремонтували трасу. Але закінчується село, закінчується дорога. Відразу за ним починається Теребовлянський район і рейсовий автобус, проїхавши Скоморохи, змушений звернути на обочину – польовий шлях кращий за те, що колись було асфальтом.

В самій громаді сполучення між селами хороше. Не всюди як у Скоморохах новенька дорога, але за півтора року зробити те, що не робилося десятиліттями і не сподівалися. Цього літа стелять асфальт в Товстолузі. На момент нашого візиту підрядники з Хмельницької області розчистили зливостоки і розрівнювали шар щебеню на вулиці, що веде до школи. В липні має завершитися тендер на ремонт ще однієї вулиці в селі. Біля двох мільйонів гривень виділили на ремонт доріг в ще двох селах – Білоскірці і Грабовці.

Допомагають громаді з ремонтом доріг і місцеві фермери. Начальниця відділу земельних відносин, містобудування, архітектури та комунальної власності Галина Кравчинюк нам пояснює, що вони найбільше зацікавлені в тому, аби в їх угідь було хороше шляхове сполучення із автомагістралями. І фермерські зерновози та інший великогабаритний транспорт чинить найбільше навантаження на дороги.

В громаді добре розуміють наскільки ризиковано залежати від доброї волі місцевого фермера: є бажання – засипав ями. А посварився з керівництвом – не дасть трактор, щоб розчистити сніг взимку. Найкраща формула: фермер платить податки, а вже громада за ці гроші орендує в нього трактор для розчистки шляху чи вантажівку, щоб привести щебінь.

«Ми добре знаємо хто скільки податків не доплатив, тому вони сидять тихо і зазвичай роблять те, про що ми їх попросимо. Зрештою, це їх відповідальність перед селом, в якому вони більшість паїв орендують. Але ми перейдемо виключно на грошові розрахунки», - резюмує Галина Кравчинюк. Таким чином громада не залежатиме від доброї волі однієї чи кількох людей, а сам зможе визначити скільки і де витратити грошей на ремонт чи будівництво доріг.

18.07.2017 - 02:52 | Переглядів: 9597
Дороги потрібні всім

Приєднані зображення:

Теги:

Область:

Тернопільська область

Громади:

Великогаївська сільська об’єднана територіальна громада Великогаївська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...