Дашівська громада на шляху до визначення пріоритетів власного розвитку і шляхів їх досягнення

Мешканці Дашівської ОТГ, в особі працівників виконкому, освітян, підприємців і громадськості у широкому розумінні цього слова долучились до історично важливого процесу — створення Стратегічного плану розвитку.

Після участі у багатьох профільних семінарах і навчаннях голова Дашівської громади Сергій Тітаренко, секретар ради Світлана Войченко, а також представник від громадськості Михайло Кожушний представили членам Робочої Групи із створення стратегії розвитку результати аналізу території, опитувань мешканців та представників бізнесу, а також провели ряд практичних дій з визначення факторів для SWOT-аналізу і думки дашівчан щодо Стратегічного бачення розвитку їхньої громади.

Кожна громада має свої особливості, переваги і проблеми. Специфікою Дашевської є те, що центр громади не є під'єднаний до мереж газопостачання. Це, з однієї сторони є проблемою, а з іншої — можливістю для втілення в життя енергоощадливих технологій і проектів.

Дашівська громада може похвалитись багатою історико-культурною спадщиною. Козацькі традиції, палац Платерів-Потоцьких з підземними ходами, старовинний міст, чудові краєвиди можуть стати основою для кількох туристичних маршрутів і додатковою можливостю для працевлаштування мешканців громади. Корисні копалини — глина, пісок, граніт, запаси питної води, розташування на межі з Черкаською областю, наявність потенційних інвестиційних зон — ці та інші фактори лягли в основу роботи членів Робочої Групи із визначення “Сильних”, “Слабких” сторін громади, “Можливостей” та “Ризиків”, як зовнішніх чинників, які шляхом пошуку і встановлення між ними взаємозв'язків допоможуть накреслити пріоритетні напрямки розвитку громади на найближчі роки.

Цікавість в залі засідань Дашівської Сільської Ради викликали опрацьовані членами Групи сценарії розвитку громади. Бачення альтернативного “модернізаційного” шляху розвитку на відміну від “інерційного” латання дірок дозволяє разом із аналізом території та врахуванням думок громадськості створити ідеалізований образ громади — Стратегічне бачення розвитку. Свої власні варіанти Бачення, після почутого і побаченого на ІІ Засіданні Робочої Групи із стратегічного планування розвитку, її члени напрацьовували у самостійному режимі. Узагальнений варіант разом з аналітичними висновками із SWOT-аналізу буде представлений на слідуючому засіданні, яке своєю присутністю підсилять спеціалісти з вузьких галузей для найточнішого визначення ключових пріоритетів розвитку.

Методичний та консультативний супровід Дашівській громаді на шляху створення якісного і реалістичного Стратегічного плану розвитку надає Вінницький відокремлений підрозділ Установи Центр Розвитку Місцевого Самоврядування.

Разом із спеціалістом з “офісу реформ” до Дашева прибула також представниця Асоціації Міст України Олена Павлова, яка розповіла про методику “брендування” міста і навела приклади успішних і менш успішних практик в цьому напрямку.

Юрій Войціцький, експерт з регіонального розвитку, Вінницький ВП ЦРМС  

14.07.2017 - 12:44 | Переглядів: 9462

Приєднані зображення:

Область:

Вінницька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 березня 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...