Держава поставила в один ряд великі міста і об’єднані громади, - експерт про фінансові можливості громад

Створивши умови для добровільного об’єднання територіальних громад, держава, в першу чергу, прагне забезпечити для всіх громадян доступні і якісні послуги - освітні, медичні, комунальні, соціальні, адміністративні та інші. Оскільки в маленьких населених пунктах без повноважень і ресурсів забезпечити це не можливо. Про це в програмі «Тема: Країна» Українського радіо розповів заступник виконавчого директора Асоціації міст України Олександр Слобожан.

Він нагадав, що підготовка в областях Перспективних планів формування територіальних громад супроводжувалася їх широким громадським обговоренням, а вже потім ці документи ухвалювалися на рівні обласної ради, після чого – на рівні Уряду. За словами експерта, саме Перспективний план кожної області є модельним баченням того, як їхні території можуть ефективно розвиватися.

«Ми знаємо, як людям доводиться їздити до районних центрів, простоювати там черги і не отримувати якісну послугу, сплативши за неї кошти. Держава на основі математичних розрахунків запропонувала план, як має розвиватися та чи інша область, як має бути побудована влада, бюджетні установи – школи, лікарні… Результат  -  на сьогодні об’єдналися 7 відсотків від загальної кількості місцевих рад.  В деяких країнах 10 відсотків рад об’єднувалися за 5-7 років», - констатував Олександр Слобожан. 

Найперше, попри шквал критики, було проведено в країні бюджетну децентралізацію, яка дає можливість об’єднаним територіальним громадам самостійно, без втручань «згори», формувати свої бюджети.

«Ми поставили в один ряд великі міста з об’єднаними громадами. Тобто ми показали, що якщо ви (ред.: громади) об’єднаєтеся, будете мати прямі стосунки з державним бюджетом, вам не буде ні область, ні район вказувати, що ви маєте змінити у своєму бюджеті. Ось нещодавно телефонували кілька міських голів міст районного значення і говорили, що в них перевиконання бюджетів по певним надходженням. Вони хочуть спрямувати ці кошти на вирішення тих питань, за які проголосувала місцева рада, які вони вважають першочерговими. Приходять до району, а їм там кажуть, що «ми з вами не погоджуємося».  В об’єднаних громадах такого не буде… Бюджетна децентралізація – це автономізація місцевих бюджетів. Мінфін не доводить їм обов’язкові показники», - пояснив експерт.

Заступник директора фінансового департаменту Івано-Франківської обласної державної адміністрації  Ганна Качур зазначила, що вже сьогодні бюджети міст обласного значення перевиконані на 30-40% завдяки бюджетній децентралізації. За її словами, в області 4 об’єднані громади приступили до формування бюджету на 2016 рік.

«Коли ми прораховували фінансові можливості об’єднаних громад, формували їх паспорти, то побачили, що кожна матиме щонайменше у 2-3 рази більші надходження, ніж сьогодні. Це дасть можливість їм вирішувати питання місцевого значення, які раніше вони не могли забезпечити через брак ресурсу. Це великий позитив. Ми зараз виїжджаємо на місця і допомагаємо у формуванні бюджетів. Прослідковується дуже гарна тенденція», - повідомила Ганна Качур.

Експерт з бюджетних питань Офісу реформ у Херсонській області Яніна Казюк зазначила, що у 2016 році перші фінансові результати об’єднаних громад продемонструють переваги тим, хто сьогодні ще вагається у прийнятті рішення про об’єднання. 
Першопрохідці шляху добровільного об’єднання громад, за словами Олександра Слобожана, опиняться у виграші.

«Якщо ти перший, тобі найскладніше, але фінансові можливості набагато більші, ніж тих, хто приєднається останнім», - сказав експерт.

«Крім власних надходжень, субвенцій на освіту, медицину, держава гарантує надання ще інфраструктурної субвенції – на ремонт чи будівництво необхідної соціально-транспортної інфраструктури об’єднаних громад. Ще одне джерело – кошти державного фонду регіонального розвитку, при розподілі якого перевага надаватиметься проектам розвитку об’єднаних громад», - доповнила Ганна Качур. 

Прослухати повну версію програми Українського радіо «Тема: Країна» можна ТУТ

 

Програма «Тема: Країна» з питань реформування місцевого самоврядування, територіальної організації влади та децентралізації виходить в ефір щотижня за експертної підтримки комунікативної групи Центрального офісу реформ та Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

29.10.2015 - 19:30 | Переглядів: 14020
Держава поставила в один ряд великі міста і об’єднані громади, - експерт про фінансові можливості громад

Теги:

створення спроможних громад Олександр Слобожан

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...