До об’єднання пояснював людям, навіщо це їм потрібно. Тепер маю пояснювати, чому ЦВК вибори не призначає. Самому цікаво, - сільський голова

«До об’єднання я пояснював людям, навіщо це їм потрібно, тепер доводиться пояснювати, чого чекаємо, чому не проводимо вибори,  чому далі не рухаємося. Це непросто. Людям не цікаво, що ЦВК, яка десь там далеко в Києві, не приймає рішення. Людям цікаво, коли відновимо дороги, створимо робочі місця. Вони цього чекають 26 років. І пішли шляхом реформи, щоб надолужити ці втрачені роки. Чому ЦВК не чує цих людей, мені не зрозуміло», - прокоментував голова селища Срібне, що на Чернігівщині, Олег Куделя.

Голова розводить руками на чергове запитання про вибори. Каже, що все «в руках» ЦВК. А далі сам себе запитує: «Чому ЦВК не може просто виконати свій обов’язок та призначити перші місцеві вибори в нашій громаді?». Запитання залишається без відповіді. Комісії не чути це запитання до Києва зі Срібного. Відстань – 191 км.

Ірина Кудрик, керівник Центру розвитку місцевого самоврядування у Чернігівській області розповіла, що в регіоні 12 ОТГ з чисельністю населення 120 тисяч чекають на призначення місцевих виборів.

За її словами, реєстрація громади, підготовка першого засідання сесії, формування структури виконавчих комітетів та підбір кадрів, підготовка положень про діяльність відділів комітету - це щонайменший перелік формальних процедур, які необхідно пройти після проведення перших місцевих виборів  об’єднаним територіальним громадам. Далі – бюджетне планування, перехід на прямі міжбюджетні відносини, підготовка стратегії розвитку території громади, втілення конкретних проектів розвитку… Нагальних завдань чимало для новоствореної об’єднаної громади, але щоб приступити до їх виконання, треба провести перші місцеві вибори – обрати голову ради та депутатів.

120 об’єднаних територіальних громад в Україні  сьогодні залежні від рішення Центральної виборчої комісії. Цей колегіальний орган нікуди не поспішає. 29 червня відбулося чергове засідання ЦВК, однак, як це зрозуміло з офіційного сайту Комісії, рішення про проведення перших місцевих виборів на території 120 ОТГ немає. Відповідно всі ці громади, а це майже 1 мільйон населення, не можуть поки скористатися законодавчими механізмами розвитку своїх територій, які дає реформа місцевого самоврядування і децентралізація владних повноважень.

Срібнянський селищний голова висловив сподівання, що Центральна виборча комісія почує громади і прийме важливе для них рішення.

«Нам дорогий кожен день. Попереду багато завдань. Громаді важливо з початку 2018 року перейти на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом і виробляти стратегію розвитку, втілювати її. Я не чекаю, що через 5 хвилин після виходу мого коментаря ЦВК тут же призначить вибори. Але дуже сподіваюся, що кожен член ЦВК - патріот своєї країни і свідомий громадянин. Їм потрібно всього лише виконати закон і свій обов’язок», - додав Олег Куделя. 

03.07.2017 - 17:30 | Переглядів: 14635
До об’єднання пояснював людям, навіщо це їм потрібно. Тепер маю пояснювати, чому ЦВК вибори не призначає. Самому цікаво, - сільський голова

Теги:

ЦВК вибори

Область:

Чернігівська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

27 березня 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....

27 березня 2024

Загрози та виклики соціальної сфери громад на тлі повномасштабного вторгнення: результати дослідження

Загрози та виклики соціальної сфери громад на...

Проєкт «Підтримка децентралізації: підвищення компетенцій територіальних громад у сфері соціальних послуг»...

27 березня 2024

Віртуальна мандрівка в майбутнє: Нововоронцовська громада Херсонської області

Віртуальна мандрівка в майбутнє:...

Попри виклики війни, українські громади планують свій розвиток. Такою є і Нововоронцовська громада Херсонської...