Президент: Децентралізація є гарантією унітарності України та протиотрутою для привнесеного ззовні федералізму

Президент Петро Порошенко підкреслив, що всі реформи, які проводяться, в тому числі децентралізація, спрямовані на те, щоб Україна була успішною країною.

«Децентралізація - це гарантія унітарності, соборності нашої держави, недопущення федералізації. Це - найкраща протиотрута для привнесеної ззовні та дуже добре нагодованої російською пропагандою бацили смертоносного федералізму», - наголосив Глава держави на загальноукраїнських зборах Асоціації міст України.

Глава держави зазначив, що в цьому році українська Асоціація міст відзначає 25-річчя створення, і за чверть століття багато що відбулося. «За цей час громади пережили і надзвичайно складні 90-ті, коли міські бюджети треба було збирати буквально «по нитці». І як їх наповнювати ніхто гадки не мав. І централізація, яка з року в рік зростала, незважаючи на обіцянки лідерів, і частка загальнонаціонального бюджету зростала, а громади все більше і більше залежали чи то від вул. Банкової, чи то від вул. Грушевського, коли скрізь треба було їздити з протягнутою рукою чи сумками», - нагадав Петро Порошенко, додавши, що міста трималися разом в рамках Асоціації і допомагали одне одному. Президент зазначив, що за останні три роки було багато зроблено.

«Саме зараз найкращий час для повної реалізації потенціалу кожного міста. Чому? Бо в країні змінилася сама філософія ставлення до громади, до забезпечення її прав і реалізації її можливостей», - підкреслив Петро Порошенко. Він розповів, що працюючи у Верховній Раді, в бюджетному комітеті, та у виконавчій владі добре вивчив проблеми і потреби місцевої влади. І тому з перших днів на посаді Президент зробив децентралізацію – передачу громадам повноважень і коштів на їх забезпечення – одним з наріжних каменів державної політики. В тому числі, у Стратегії сталого розвитку «Україна – 2020» визначено мету –забезпечення спроможності місцевого самоврядування та побудова ефективної системи територіальної організації влади в Україні, реалізація у повній мірі положень Європейської хартії місцевого самоврядування. Президент зазначив, що за останній час були зроблені конкретні кроки, які, зокрема здійснили для розширення податкової бази громад, для створення стимулів для їх розвитку і зростання.

«Спроможність громади самостійно вирішувати питання свого розвитку дозволить якнайшвидше та якнайкраще впорядкувати її життя. На місці ж видніше, якими є справжні пріоритети. А для громадян -  легше контролювати владу», - зазначив Глава держави. Також, за словами Президента, вкладені у місцевий розвиток кошти означають покращення якості життя людей і є хорошою інвестицією в майбутнє країни.

Петро Порошенко наголосив: «Сильна громада – це сильна держава. Це зміцнює здатність України і проводити реформи, і – будемо казати відверто - витримати натиск агресора, забезпечити армії надійний тил, і зробити Вітчизну конкурентоздатною в глобальному вимірі».

Президент зауважив, що проведені зміни законодавства, зміни бюджетної політики, зміни доходної бази – це добрі досягнення та висловив впевненість, що попереду - зміни до Конституції в частині децентралізації та подальше скорочення повноважень центральної влади. «Коли для того складуться умови – наголошую, ми маємо завершити внесення змін до Конституції щодо децентралізації для того, щоб закріпити нову модель місцевого самоврядування на рівні Основного Закону», - сказав він.

Президент висловив сподівання, що в майбутньому Асоціація міст продовжить бути майданчиком для комунікацій, пошуку точок дотику, надання взаємної підтримки та допомоги.  «Як свідчить досвід країн Європи, для успішної реалізації реформи місцевого самоврядування ключове значення мають співпраця органів місцевого самоврядування між собою та з урядом», - підкреслив Глава держави.

30.06.2017 - 18:00 | Переглядів: 9284
Президент: Децентралізація є гарантією унітарності України та протиотрутою для привнесеного ззовні федералізму

Теги:

Петро Порошенко

Джерело:

Прес-служба Президента України

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...