47 об’єднаних територіальних громад − перспектива Сумщини

В офісі Центру розвитку місцевого самоврядування відбулася презентація нової версії Перспективного плану створення спроможних об'єднаних територіальних громад Сумської області. Наразі триває його обговорення. А на найближчій сесії обласної ради депутати мають прийняти документ, який, на думку, експертів і повинен пожвавити децентралізаційні процеси в області

«Ми ставимо перед собою завдання – якнайшвидше впорядкувати Перспективний план створення спроможних об'єднаних територіальних громад Сумської області. Адже сьогодні без прийняття нової версії Перспективного плану реформа на Сумщині буде сповільнена, − впевнений перший заступник голови облдержадміністрації Олександр Марченко.

За його словами, нова версія Перспективного плану розроблялася спільною робочою групою, утвореною розпорядженням голови облдержадміністрації. Під час її розробки були враховані вже створені громади та перспективи їх розширення (тобто приєднання певних сільських чи селищних рад, яке стало можливим з прийняттям змін до законодавства). На минулому тижні цей проект був уже попередньо погоджений у Міністерстві регіонального розвитку.

 «Наше спільне завдання − опрацювати внесення змін до Перспективного плану, − звернувся Олександр Марченко до журналістів та експертів. − Вразі його затвердження, цього року ми прогнозуємо створення ще більше десяти об’єднаних територіальних громад в області».

Як повідомив директор Сумського підрозділу «Центру розвитку місцевого самоврядування Олександр Хоруженко, наразі проходить обговорення нової версії Перспективного плану. Тож робоча група чекає на конструктивні зауваження і пропозиції.

У новій версії Перспективного плану створення спроможних об'єднаних територіальних громад Сумської області налічується 47 ОТГ, а не 55, як було раніше. Зокрема, розроблені концепції «Великі Суми» та «Велика Шостка», що мають на меті розширення меж цих міст за рахунок приєднання навколишніх сільських рад. У Роменському районі, згідно з новим планом, буде три ОТГ − Роменська, Смілівська та Глинська ОТГ, в Охтирському, крім уже сформованої Грунської, додадуться Чупахівська та Охтирська ОТГ, у Путивльському будуть сформовані Путивльська та Новослобідська ОТГ. Також у Білопільському районі експерти «підсилили» зі сходу і заходу району Тернівську ОТГ, і, крім нині діючої Миколаївської, будуть створені Ворожбянська, Річківська та Білопільська ОТГ тощо.

Координатор офісу реформ у Сумському регіональному відділенні Асоціації міст України Ніна МЕЛЬНИК у своєму виступі розповіла присутнім про досвід Березівської об’єднаної територіальної громади, яка на сьогодні є не лише першою ОТГ в області, а й прикладом професіоналізму її керівників.

«Завдання реформи – не просто намалювати карту, а й спробувати змінити життя людей на краще, − говорила Ніна Мельник. − І це сьогодні вже розуміють Березівська та інші громади області. Тому під час розроблення плану одним із критеріїв, яким ми користувалися, був критерій спроможності громад».

А перший заступник голови районної ради Анатолій Річкаль додав, що без децентралізації не можуть відбуватися галузеві реформи: «Сумщина два попередні роки трохи втратила часу, бо насправді створення ОТГ в нашому регіоні розпочалося, по суті, лише у минулому році. Багато областей вже отримують кошти на розвиток своїх територій, а ми тільки вивчаємо це питання. Однак, судячи з останніх рейтингів Мінрегіонбуду, наша область поступово, але впевнено виходить у лідери. Зокрема у питанні формування спроможних територіальних громад».

Представлений Перспективний план створення спроможних громад Сумської області, за словами Олександра Хоруженка, не є остаточним варіантом. Його обговорення триватиме до 3 липня. Тоді документ буде представлений на розгляд депутатського корпусу обласної ради. Якщо вони його затвердять, він буде направлений до Кабінету Міністрів України для підписання.

Область:

Сумська область

Джерело:

Сайт Сумської ОДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 березня 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...