Волинсько-подільське партнерство

Завдяки проекту U-LEAD і активній співпраці регіональних відокремлених підрозділів Центру розвитку місцевого самоврядування представники об'єднаних громад з різних регіонів України мають можливість обмінюватись досвідом в рамках спеціальних навчальних візитів.

21-23 червня у Вінницькій області перебувала делегація з Волинської області у складі якої є представники ОТГ і Волинського ВП ЦРМС.

Підчас першого дня перебування у столиці Поділля волиняни взяли участь у семінарі присвяченому розвитку сільських територій, який відбувся в приміщення вінницького “офісу реформ”.

Свої презентації підчас майже трьохгодинної зустрічі представили заступник департаменту агропромислового розвитку Вінницької ОДА Валентина Кирилюк і директор Віницького ВП ЦРМС Олег Левченко. Вітальне слово до колег з Вінничини скерував його колега Анатолій Пархом'юк.

- Сьогодні сільськогосподарська галузь на Вінничині це  - 8,4% від валового виробництва с/г продукції в Україні. Кожен четвертий кілограм цукру, який споживають українці, виробляється у Вінницькій області. Разом із тим з 96 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, створюваних від 2006 року, сьогодні діє лише 33 — говорила Валентина Кирилюк.

Питанню функціонування і підтримки зі сторони Вінницької Обласної Адміністрації діяльності кооперативів представник департаменту АПК присвятила майже половину свого виступу. Щодо індивідувальних фермерських господарств, то, як зазначила Кирилюк, з бюджету області відшкодовується частина коштів за придбання доїльних установок тим господарям, які мають 3 і більше корів, а також вартість холодильного обладнання для охолодження молока.

Олег Левченко зупинився на загальних питаннях розвитку села, згадав про міжнародну підтримку для сільськогосподарської галузі України зі сторони міжнародних донорів і розповів про кращі практики і проекти, які використовуються у сусідніх країнах.

Гості з Волині цікавились думкою вінничан з приводу можливої передачі земель поза межами населених пунктів у користування громадам і ділились власним досвідом із функціонування сільськогосподарських кооперативів.

Після відвідин Вінницького ВП ЦРМС волиняни побачили, як у Сніткові займаються садівництвом, як Северинівка впроваджує енергоефективні технології на території своєї громади. 23 червня на гостей з Волинської області чекали успішні кооперативи у Тульчині і Джулинці.

Кожен із регіональних підрозділів ЦРМС активно використовує можливість скерувати голів громад та інших представників ОТГ на навчання в інші регіони України. Кожна область, кожна громада має свої унікальні особливості і переваги. Треба лише намагатись вірно їх використовувати і розвивати.

Юрій Войціцький, експерт з Регіонального Розвитку, Вінницький ВП ЦРМС

 

23.06.2017 - 13:31 | Переглядів: 9479

Приєднані зображення:

Область:

Вінницька область Волинська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 березня 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...