Смолигівська та Устилузька ОТГ: два шляхи однієї реформи

На Волині станом на цей час створено 20 об’єднаних територіальних громад.Усі вони різні, у кожній – свої проблеми та перспективи. Проте усі добровільно втрапили під приціл однієї реформи – децентралізації. Побачити реформу в дії представники волинських ЗМІ мали нагоду на прикладі Смолигівської сільської та Устилузької міської ОТГ під час прес-туру, організованому днями Волинським регіональним відділенням «Асоціації міст України» в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС).

Першою журналістську «децентралізаційну ревізію» пройшла Смолигівська ОТГ. Вона утворилася шляхом об’єдання Смолигівської та Хорохоринської сільрад у жовтні 2015 року. До об’єднаної громали увійшли шість сіл, а населення сукупно налічує менше ніж 2 тисячі людей. Зауважимо, що наразі ця громада є найменшою в регіоні. У селі Смолигів розташований логістичний комплекс компанії Nestle, а у Хорохорині майже кожна родина вирощує полуницю та пекінську капусту.

Голова ОТГ Галина Прус зауважила, що реформа дозволила значно покращити фінансові показники. «Якщо до об’єднання в нас було 465 тисяч власних надходжень, а з трансфертами – мільйон 716 тисяч, то вже у 2016 році власних надходжень – 5 мільйонів 314 тисяч, а з трансфертами – понад 12 мільйонів 440 тисяч», – зауважила голова ОТГ.

«Бюджет невеликої за чисельністю мешканців сільської ради Смолигівської територіальної громади має досить потужну податкову базу, що створює умови практично бездотаційної бюджетної діяльності. Впродовж майже півторарічної діяльності місцева рада забезпечує успішне виконання і перевиконання бюджету, що створює умови повноцінного фінансування діяльності бюджетної сфери та місцевих програм розвитку територіальної громади», – висловився консультант із бюджетних питань Василь Гром.

До того ж, передача великої кількості повноважень на місця дозволила значно покращити інфраструктуру сіл та позитивно вплинути на соціальний розвиток. Зокрема, значні кошти вкладають на зміцнення матеріальної бази шкіл ОТГ, будинків культури. Родзинка ж Смолигівської громади – дитсадок «Казка», відкритий у 2015 році. Він збудований за сучасними технологіями і має вигляд європейського закладу дошкільної освіти. Галина Прус також додала, що проблемою залишається стан хорохоринської дороги, тому її варто ремонтувати насамперед.

Устилузька міська об’єднана територіальна громада, яка стала наступною локацією прес-туру, мала свій, особливий децентралізаційний шлях. Адже це єдина громада, центром якої стало місто, приєднавши до себе сім сільських рад. Голова громади Віктор Поліщук зауважив, що минулоріч держава виділили на розвиток інфраструктури громади 8,8 мільйона гривень. Утім, за його словами, були дискусії між депутатами щодо поділу цих грошей між населеними пунктами.

Очільник Устилузької міської ОТГ додав, що після об’єднання вдалося перевести три школи повністю на газове опалення. У селі Зоря минулого року було повністю відремонтували дитячий садочок, замінили дах та вікна у будинку культури. Але на часі – чимало невирішених питань. Зокрема й в освітянській галузі – в Устилузі бракує місць у школі для «першачків». Школу варто добудувати, але коштів наразі бракує.

З-поміж здобутків – створений на базі Устилузької міської ради за кошти одного з німецьких фондів Центр надання адміністративних послуг, який наразі надає 90 послуг. Роботи ж та планів на перспективу, зауважив голова ОТГ, ще чимало.

Виконавчий директор Волинського регіонального відділення «Асоціації міст України» Богдан Самойленко на завершення прес-туру зауважив: «На цих прикладах маємо можливість переконатись у тому, що державою громадам надано однакову підтримку, а їх подальший розвиток залежить, насамперед, від самих жителів громади. Вважаю, що впровадження реформи децентралізації влади дає віру на стабільний розвиток нашої держави, адже заможне місцеве самоврядування це локомотив країни».

Область:

Волинська область

Громади:

Смолигівська сільська об’єднана територіальна громада Устилузька міська об’єднана територіальна громада Устилузька територіальна громада

Джерело:

«0332»

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 березня 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....