Новоград-Волинський об'єднається з прилеглими селами

Двісті вісімдесят дев’ять голосів «за» (або 94% від числа осіб, котрі взяли участь у голосуванні) — таким підсумком завершилися громадські слухання питання щодо пропозиції депутатів міської ради про ініціювання добровільного об’єднання територіальних громад міста Новограда-Волинського та сіл чотирьох сільських рад Новоград-Волинського району.

Кожен із виступаючих підтримав ініціативу об’єднання. Більше того, зійшлися на думці, що переконувати потрібно не міських (тут усе має бути очевидно — об’єднання доцільне і необхідне), а саме сільських жителів — серед запрошених були голови всіх сільських рад, яких планується залучити до процесу.

Якщо узагальнити, то головні аргументи на користь створення ОТГ за участю міста і навколишніх сіл, прозвучали наступні.

Прилеглі до Новограда села (Наталівка, Майстрів, Сусли, Перемога) вже давно інтегрувалися в місто — вулиці, що на околицях, починаються в місті, а продовжуються вже на території сільрад (вул. Ільїна, Коростенська, Гранітна, Потапова та інші). Отже, зараз потрібно лише законодавчо оформити те, що вже й так історично склалося.

По-друге, відповідно до стратегічного плану, розробленого науковим інститутом ще за часів роботи міським головою М.П.Боровця, просторовий розвиток міста (реалізація інвестиційних проектів, житлове будівництво тощо) передбачений у напрямках, де нині розташовані села, запропоновані до об’єднання.

По-третє, місто і села мають декілька ключових об’єктів спільної власності (міськрайТМО, міськрайСМО). Тобто, у Новограда і навколишніх сіл — єдине господарство і проблеми, отже, й розв’язувати їх доцільно зі спільного бюджету.

Власне, аргументів і прикладів може бути десятки. І про них ще не раз згадають на шляху до об’єднання, бо це — тривалий процес. Об’єднана територіальна громада вважається утвореною з дня набрання чинності рішеннями всіх рад, які беруть участь у добровільному об’єднанні територіальних громад.

Нині ж зроблено важливий крок, який головуючий на зборах Сергій Колотов охарактеризував так: «Історичний момент відбувся!». Далі — слово за депутатами міської та сільських рад, які, ухвалюючи рішення про об’єднання, повинні взяти до уваги підсумки громадських слухань як у місті, так і в селах. А громади прилеглих сіл, до речі, попри деякі нюанси, також висловилися «за» утворення ОТГ із центром у місті Новограді-Волинському.

Головне — не зволікати. Саме тому серед пропозицій, що прозвучали, було винести означене питання вже на найближчу сесію міської ради, яка запланована на 8 червня.

Область:

Житомирська область

Джерело:

«Звягель»

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 березня 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...