Децентралізація та електронні сервіси: довідки вже нікого не лякають

Слово «довідка» вже перестає лякати мешканців навіть найвіддаленіших сіл. Часи, коли за папірцями - довідками, виписками та витягами – доводилося стояти днями в довжелезних чергах, відходять у минуле. Децентралізація у купі з сучасними інформаційними технологіями значно спростили і наблизили послуги до людей. Зараз більшість довідок можна отримати онлайн самостійно або ж у ЦНАПах місцевих (сільських, селищних, міських) рад, у нотаріусів або сільських старост об’єднаних громад.

І перші, хто вже реально оцінив переваги онлайн-документообігу, – це підприємці.

Найбільші світові корпорації почали відмовлятися від паперових носіїв близько десяти років тому. В сучасних умовах прослідковується тенденція активного використання електронної системи документообігу. Міністерство юстиції активно долучається до цього процесу, адже це швидкість і зручність для громадян, бізнесу та всього суспільства. Онлайн будинок юстиції https://online.minjust.gov.ua/  - це перший портал такого роду, який реально запрацюв.

Створення Он-лайн будинку юстиції - ініціатива, спрямована на забезпечення громадян сучасними і зручними послугами юстиції, які вони зможуть отримати в онлайн-режимі.

Структура і концепція нового електронного сервісу значно спрощує ведення бізнесу в Україні, економить час підприємців і значно знижує корупційні ризики.

Раніше підприємцям необхідно було витратити декілька годин аби отримати витяг про те, що вони здійснюють підприємницьку діяльність. Завдяки Он-лайн будинку юстиції практично кожен зможе це робити це в онлайн-режимі, не відвідуючи відповідні державні органи. Так само портал надає можливість отримати витяг або довідку, завантаживши їх прямо з сайту без будь-яких підписів і печаток.

Найчастіше отримання довідок, виписок та витягів з Єдиного державного реєстру підприємств було пов'язано з хабарництвом реєстраторів і величезними чергами.  Відтепер відсутня необхідність приходити в реєстраційні офіси щоб отримати ці послуги. Мін’юст кардинально змінив підходи в роботі та руйнує корупційні схеми, зменшуючи вплив людського фактору. 

Завдяки Он-лайн будинку юстиції можна здійснити державну реєстрацію фізичної особи-підприємця, включати відомості до реєстру і припиняти підприємницьку діяльність в онлайн-режимі. Аналогічно і для юридичних осіб: держреєстрацію, створення юрособи та внесення відомостей до реєстру можна здійснити в онлайн-режимі.

Раніше для отримання вищевказаних послуг документи подавались виключно в паперовій формі.

Протягом 2016 року близько 1 мільйону українців відвідали органи державної реєстрації, витративши на це величезну кількість часу. Тепер підприємці подають такі документи в будь-який час 24 години на добу 7 днів на тиждень через Он-лайн будинок юстиції.

Для мінімізації ризику допущення помилок під час заповнення електронні форми документів містять інтерактивні підказки та автоматичну перевірку введених даних. Це значно прискорює процес розгляду поданих документів та ухвалення відповідного рішення.

Ті, у яких відсутнє підключення до мережі, мають можливість й надалі отримувати послуги особисто, в нотаріусів, в реєстраційному офісі місцевої ради (ЦНАПі), а також у старост у селах об’єднаних громад.  

24.05.2017 - 19:31 | Переглядів: 14045
Децентралізація та електронні сервіси: довідки вже нікого не лякають

Теги:

адміністративні послуги

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...