Нові очисні споруди та відремонтовані дитсадки – рік Глобинській ОТГ

Понад 60 проектів успішно реалізували за перший рік об’єднання в Глобинській територіальній громаді. Чим і як живе новоcтворена громада?- дізнавалися наші журналісти.

Заасфальтовані  дороги, енергозберігаючі вікна, відремонтовані дитячі садки, вуличне освітлення, нова спецтехніка та очисні споруди.  Ось із таких кроків розпочали роботу над облаштуванням життя у Глобинській територіальній громаді. Благоустрій сіл та будівництво  для Станіслава Джуся  тепер тема номер один. Керівник новоствореної громади  має у своєму підпорядкуванні 23 населених пункти.

Станіслав Джусь, Глобинський міський голова: Ми не в змозі зробити Програму за напрямками. Наприклад,  в цьому році робимо  медицину, в цьому школи. Все дуже важко вдається, Для того, щоб зробити будь-який проект, треба зробити 11 кроків, щоб його впровадити.

Громада має власне комунальне підприємство. Його керівник Володимир Карабут говорить, роботи стало більше. У селах, що приєдналися,  з’явилися комунальні працівники, придбали  автовишку, трактор та  екскаватор-навантажувач.

Володимир Карабут,   директор комбінату комунальних підприємств «Глобине»: Той самий екскаватор може копати траншеї глибиною до 6м, раніше ми такі траншеї не могли копати. Автовишка  є на нашому підприємстві багатофункціональна.

Сергій Самородов - водій з 20-ти річним стажем. Демонструє нову техніку.

Сергій Самородов, тракторист: На цій на багато лучше робити тут є і кондиціонер, як і холодно, і жарко. Легше ним копати, чим тим.

Щодо цієї очисної станції ще один стратегічний план. Тут монтують установку очистки каналізаційних стоків. Вартість об’єкту 80 млн гривень. Очисні споруди запрацюють до кінця року.  Принцип роботи – комерційна таємниця говорить заступник міського голови Олександр Артюшенко. Але про основи все ж розповів:

Олександр Артюшенко, заступник Глобинського міського голови: Тут живе біомаса і проходить процес біоочистки за допомогою повітря, тут ще поряд буде одна установка, щоб бактерії переїдали ці неочищені стоки.

Цей невеликий ящик на стовпі - центральний водозабір Глобиного. Він замінює 35-метрову башту та дві свердловини. Станція ще й заощаджує  щомісяця 8 тисяч гривень на електриці. У місті таких 4, планують придбати ще 10.

Олександр Артюшенко, заступник Глобинського міського голови: Представляє собою – сучасний комп’ютер, який за допомогою обладнання задає імпульс артезіанському насосу, який знаходиться під землею на глибині 100 м.

А це село Бабичівка,  глибинка територіальної громади. Гроші тут вкладають в енергозбереження та ремонт проблемних доріг.

Станіслав Живолуп:  Використали кошти на капітальний ремонт дороги, біля 1 млн. грн. в селі Бабичівка, яка у нас є каменкою.

Кор: У селі Жуки відремонтували клуб та повністю відновили садочок.

Ольга Козіна, в.о сільського старости Жуківського старостату: Фінансово ми почуствували себе людьми,  ми перестали бути попрошайниками, раніше ми йшли до спонсорів.

За даними  Міністерства регіонального розвитку Глобинська ОТГ ввійшла у п’ятірку найперспективніших громад країни. Попри позитивний досвід в області є райони, а саме Чорнухинський, Зіньківський та  Котелевський,   які й досі не готові до об’єднання. Хоча на законодавчому рівні це питання вже врегулювали.

Олександр Полупан, консультант з правових питань у Полтавській області: З прийняттям поправок до закону про громади, зокрема в частині приєднання до існуючих громад, та в пункті про вибори всі перешкоди до створення громад  у нас зняті.

Про те, що результат децентралізації видно на місцях,  говорить і Прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Володимир Гройсман, Прем'єр-міністр України: В чому він відзначається : 3 2014-по 2016 рік місцеві бюджети зросли на 100 млрд. грн. Це колосальний ресурс,  а якщо говорити тільки про 2015 рік , то це 50 млрд. 

Тим часом звичайні мешканці Глобинської громади до переваг децентралізації ставляться по-різному. А дехто - й  не знає, що вона відбулася:

Голос: Да покращення великі зробилися. В виді села, наведений порядок, хороший клуб, садочок.

Голос: не знаю, я не відчула ніяких покращень.

Голос: Я туда не цікавлюся тією бригадою, об’єднаною громадою, я пенсіонер мені нічого немає.

На Полтавщині створено 28 об’єднаних територіальних громад.  Рівненська область

Область:

Полтавська область

Громади:

Глобинська міська об’єднана територіальна громада

Джерело:

«Лтава»

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...