Голова Рівненської обласної державної адміністрації Олексій Муляренко: «Наш пріоритет — децентралізація»

Минув рік, як виконавчу владу Рівненщини очолив молодий (у прямому й переносному значеннях) голова облдержадміністрації Олексій Муляренко. Зізнався, що цей рік для нього пролетів наче мить. Були в тій миті успіхи й розчарування, але головним її виміром стали конкретні справи.

(…) — Гарні дороги — це ще й туристи, яким гостинна Рівненщина рада завжди.

— Робимо ставку на туризм як один із важливих донорів місцевих та обласного бюджетів. Тут потрібен нестандартний, креативний підхід. Наше природне диво — Тунель кохання вже відомий у світі, тож люди сюди їдуть звідусіль. Тому ми подали проект облаштування його інфраструктури на конкурс ДФРР і виграли його. До понад півмільйона державних інвестицій долучаємо співфінансування небайдужої клеванської громади і приватні кошти. З державних ресурсів облаштуємо паркінг, дитячий ігровий комплекс,  велосипедні доріжки, торговельні ряди, безплатний Wi-Fi. Приватник збудує ресторан та готель. Тож отримаємо принципово новий імідж найромантичнішого місця в Україні.

Ще один крок у розвитку туризму — центри туристсьої інформації, де кожного охочого вичерпно поінформують про все, що є в тому чи іншому місці. Такі є при в’їзді в кожне європейське місто чи містечко. Ми ж поки що відкрили перший в Острозі. А вже невдовзі таких інформаційних вікон для туристів буде щонайменше сім: у Сарнах, Дубні, Рівному, Корці, Володимирці та Клевані. Тут рекламуватимуть родзинки наших населених пунктів, що завжди раді гостям.

У краї, який дихає історією, справді є на що подивитися: тут і поле битви під Берестечком,  і музей Пересопницького Євангелія, на якому присягають президенти, й спадщина князів Острозьких та Любомирських, зокрема Дубенський замок, і ще багато цікавого. До речі, чимало наших об’єднаних громад добре зрозуміли роль таких об’єктів, що є їхніми візитівками.

— Перебуваючи нещодавно на Рівненщині, віце-прем’єр-міністр  Геннадій Зубко слушно зауважив, що в поняття децентралізації вкладається все: в освіті це опорні школи, в медицині — госпітальні округи, в будівництві — архітектурно-будівельні інспекції. Не кажу про фінансову децентралізацію, яка дає реальний ресурс у громади.

— Власні доходи місцевих бюджетів у 18 об’єднаних громадах, які вже мають прямі відносини з держбюджетом, у першому кварталі зросли в 1,7 раза, на розвиток їхньої інфраструктури уряд цього року передбачає майже 65 мільйонів гривень. На сьогодні в нас 21 громада із передбачених перспективним планом 60. Гадаю, до кінця року пройдемо екватор у процесах децентралізації.

Керівники виконавчої влади районів повинні зрозуміти, що об’єднані громади — це не втрата їхньої влади, а додатковий ресурс у розвиток територій, на який люди чекають давно. Завдяки підтримці держави можемо змінити якість нашого життя. Як же цим не скористатися? Тому працюємо за багатьма напрямами: створення нового освітнього простору через опорні школи, організація пожежно-рятувальних підрозділів та центрів безпеки в громадах. У цьому співпрацюємо з польськими колегами, які мають своєрідний культ пожежника-добровольця, про який, до речі, розповідала ваша газета. І новий формат закладів первинної медицини, й наближення адміністративних послуг до людей (зокрема саме в нашій Миляцькій об’єднаній громаді завдяки донорським коштам запрацював перший в Україні сільський ЦНАП). Тому децентралізація — наш пріоритет.

Переконуємо людей, що громади мають бути самодостатніми, щоб держава лише підсилила їх ресурсом для розвитку. А такий ресурс і в держави, і в наших європейських партнерів є. Потрібні лише високоякісні проекти, що йдуть від самих громад. І, звісно ж, налаштування на позитив, якого в житті забагато не буває. Повну версію читати ТУТ

Область:

Рівненська область

Джерело:

«Урядовий кур’єр»

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...