«Чому Україна має передати владу регіонам» - стаття Петра Порошенка для Newsweek

Президент України Петро Порошенко написав статтю для впливового американського тижневика Newsweek, де пояснив своє бачення децентралізації в Україні.

У статті зазначається, що в Україні більш ніж 20 років обговорювали децентралізацію, проте жоден з урядів не здійснив реальних кроків у цьому напрямку.

За словами Петра Порошенка, децентралізація влади в Україні є життєво важливою для побудови європейської держави.

Президент пише, що нинішня система врядування в Україні є занадто централізованою, і не має нічого спільного з демократією.

«Це атавізм радянських часів, який долучився до хронічної корупції та широко розповсюдженої економічної та політичної безгосподарності в Україні. Отож, нині українське керівництво робить те, що мало бути зроблено давно у минулому. Децентралізація посилить, а не послабить Україну», – написав Петро Порошенко.

Президент додає, що головною ідеєю, яка стоїть за поправками до Конституції з питання децентралізації влади, є надання деяких основних владних повноважень, так само як і фінансових ресурсів, до рівня місцевого врядування, де все це має бути використано з максимальною ефективністю.

Беручи до уваги різні тлумачення децентралізації, які існують в Україні, Петро Порошенко вирішив пояснити деякі не зовсім чітко зрозумілі моменти.

«По-перше, оборона, національна безпека, верховенство закону, а також дотримання громадянських свобод залишатимуться в юрисдикції центральної влади.

По-друге, нинішня Конституція має статтю, яка передбачає можливість якогось особливого статусу для того чи іншого регіону. Згідно з поправками, це прибирається з Конституції, аби стати на заваді появі якихось окремих територіальних володінь. Замість цього запроваджуватимуться форми місцевого самоврядування у певних частинах країни – у Донецькому та Луганському регіонах», – пише Президент.

І додає: всі ці зміни стануть можливими за умов виконання трьох передумов. Росія має вивести своє військо та озброєння з теренів України. Київ має відновити повний контроль над українсько-російським кордоном. І насамкінець, вибори на тих окупованих теренах мають відбуватися згідно з українським законодавством, а також за стандартами ОБСЄ.

І по-третє, децентралізація, попервах, була у мирному плані президента України, тому що вважалося, що це був правильний шлях для України та її народу. Цей момент було додано до лютневих Мінських угод про припинення вогню, попри всі намагання президента Росії Путіна замінити ці положення на «федералізацію» та «автономію».

«Ба більше, конституційна реформа з децентралізації демонструє, що Україна дотримується своєї відповідальності і обіцянок, навіть коли шлях є звивистим і складним. Ми вимагаємо того самого ставлення і до нас», – зазначив президент України Петро Порошенко у Newsweek.

 

24.09.2015 - 17:00 | Переглядів: 9376
«Чому Україна має передати владу регіонам» - стаття Петра Порошенка для Newsweek

Теги:

Петро Порошенко

Джерело:

Радіо Свобода

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...