В Івано-Франківську офіційно запрацював центр розвитку місцевого самоврядування

Сьомий із 24 регіональних центрів розвитку місцевого самоврядування було урочисто відкрито 10 травня в Івано-Франківську.

Участь у церемонії відкриття установи взяли дві представниці Програми «U-LEAD з Європою» – керівниця групи підтримки Центрального офісу реформ Александра Фелінгер та менеджер хабу для південно-західної України Юлія Грицку-Андрієш, голова обласної державної адміністрації Олег Гончарук, міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, директор Івано-Франківського центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Панасюк тощо.

Руслан Панасюк зазначив, що серед основних завдань, які виконуватиме центр, є здійснення всебічної підтримки функціонування вже діючих ОТГ, а також сприяння утворенню нових територіальних громад в області. Він наголосив, що визначальним показником діяльності центру стане не кількість утворених  ОТГ області, а їх якість, але висловив переконання, що цьогоріч об’єднаних територіальних громад на Прикарпатті стане вдвічі більше.

Голова обласної державної адміністрації Олег Гончарук заявив, що регіональний центр сприятиме якісному проведенню структурних реформ з децентралізації на Прикарпатті взагалі та забезпечуватиме ефективність діяльності інституту місцевого самоврядування зокрема. За словами посадовця, сьогодні надважливим завданням є побудова системного діалогу та комунікацій між обласною владою, експертним середовищем та  різними цільовими групами. Він висловив сподівання, що центр розвитку місцевого самоврядування забезпечуватиме таку роботу на високому рівні.

Після відкриття центру відбувся круглий стіл на тему «Здобутки і перешкоди реформи децентралізації на Прикарпатті». Його учасники акцентували увагу на позитивних аспектах проведення реформи. Зокрема, йшлося про фінансові переваги, які вже встигли отримати новоутворенні громади після об`єднання. Руслан Панасюк зазначив, що основною перешкодою є недостатнє інформування представників органів місцевого самоврядування, а також жителів громад щодо переваг децентралізації. Він додав, що центр розвитку місцевого самоврядування вже сприяє подоланню такого бар`єру. Як результат, вже проведено три кущові форуми, на яких голови перших новоутворених ОТГ області ділились успішним досвідом своєї діяльності. Спільно з облдержадміністрацію у громадах здійснюються систематичні панельні дискусії з питань впровадження реформи.

Нагадаємо, що на території Івано-Франківської області утворено 12 об’єднаних територіальних громад. Перші три ОТГ – Печеніжинська, Верхнянська та Старобогородчанська – були створені у 2015 році. На розвиток їхньої інфраструктури державою було виділено субвенцію у розмірі 22 млн гривень. Це дало змогу реалізувати 41 проект, які стосувались будівництва сільських доріг, реконструкції та ремонтів об’єктів соціальної сфери, спортивних залів, освітлення вулиць тощо. У 2016 році в області було утворено ще 8 ОТГ, а саме: Білоберізьку, Більшівцівську, Витвицьку, Космацьку, Матеївецьку, Олешанську, П’ядицьку, Тлумацьку об’єднані територіальні громади. У Олешанській ОТГ Тлумацького району вибори голови та депутатів місцевої ради відбулись 30 квітня 2017 року. На розвиток інфраструктури всіх 12 територіальних громад цьогоріч з державного бюджету передбачено близько 43 млн грн субвенції.

Детальніше про відкриття центрів розвитку місцевого самоврядування є ТУТ

Довідково:

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується Європейським Союзом і його державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією та надає підтримку українському уряду в здійсненні важливої реформи децентралізації в Україні. «U-LEAD з Європою» виконується в 2016-2020 роках Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH та Шведським агентством міжнародного розвитку та співробітництва (Sida) у партнерстві з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (Мінрегіон). Більш детальну інформацію можна знайти на: www.u-lead.org.ua.

 

10.05.2017 - 16:53 | Переглядів: 13523
В Івано-Франківську офіційно запрацював центр розвитку місцевого самоврядування

Теги:

ULEAD

Область:

Івано-Франківська область

Джерело:

Програма «U-LEAD з Європою»

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...