На Миколаївщині пожвавилися децентралізаційні процеси: в шести районах вже відбулися круглі столи, які стимулюють створення об'єднаних громад

Консультаційно-роз'яснювальні заходи в такому форматі в області організовуються вперше: в одній аудиторії представлені одночасно депутати всіх рівнів - Верховної Ради України, Миколаївської обласної ради, районних та місцевих рад, сільські голови, лідери громад,  влада, інтелігенція, держслужбовці, ветерани, молодь.

Заходи відбулися в Новобузькому, Казанківському, Новоодеському, Березнегуватському, Снігурівському, Баштанському районах. Важливо, що круглі столи, на яких обговорюється процес об'єднання на місцях, - не планувалися «зверху». Вони проходять тільки на Миколаївщині, і є спільною ініціативою народного депутата Андрія Вадатурського і директора Центру розвитку місцевого самоврядування в Миколаївській області Валентина Бойко.

Центр розвитку місцевого самоврядування Миколаївської області, який є модератором ідеї, сформував групу виступаючих з числа найбільш компетентних в питаннях реформ людей. В її складі - вчені провідних миколаївських вищих навчальних закладів, голови об'єднаних територіальних громад (люди-практики), а також пропозицію про участь в заходах прийняли регіональні консультанти (з бюджетних, юридичних і комунікаційних питань) Миколаївського РВ Асоціації міст України.

Вчені - викладач Чорноморського національного університету імені Петра Могили - професор, доктор наук Ганна Коваль, викладач Миколаївського національного університету імені В. Сухомлинського - доцент, кандидат економічних наук Лілія Кравчук донесли основну мету реформи - її філософію, яка полягає в поліпшенні життя звичайних громадян незалежно від того, живуть вони в місті або селі.

Важливу роль в ході круглих столів відігравали арбітри - новатори-практики - голови новообраних об'єднаних територіальних громад Миколаївщини.

Це - голова Чорноморської ОТГ Андрій Дмитренко, Олександрівської селищної ОТГ Микола Бензар, Веселинівської селищної ОТГ Олександр Румянцев, Шевченківської ОТГ - Тетяна Шакунова, Воскресенської ОТГ - Олександр Шаповалов.

Їх виступи, особиста позиції підтримки реформи і перший досвід на посаді голови ОТГ, - найбільше спрацювали на користь віри в децентралізації.

Глави об'єднаних територіальних громад покроково познайомили учасників круглих столів з тим, як, і з чого починали, які зміни відбулися в їх громадах з тих пір, як вони стали жити за новими правилами. А в кінці - повідомили номери своїх телефонів, запропонувавши всіляку підтримку. Їх слова викликали у присутніх найбільшу довіру. «Не втрачайте часу, об'єднуйтеся!» - цією тезою закінчував дискусію кожен глава ОТГ.

Як зазначив Валентин Бойко -директор Центру розвитку місцевого самоврядування Миколаївської області, це були резонансні виступи фахівців, розрахунки, активні дискусії, в ході яких люди отримали потрібну інформацію, яка розвіює сумніви.

Валентин Бойко: «У минулому році Миколаївщина показала чи не найкращу динаміку об'єднавчих процесів. Люди повірили в реформу і підтримали її. На сьогодні третина сільського населення області об'єдналося. Якщо в 2015 році була створена одна - Куцурубская об'єднана територіальна громада, - то в 2016 році - 21 ОТГ. У дев'ятнадцяти з них у минулому році відбулися перші вибори. Із 313-ти місцевих громад Миколаївщини в об'єднання увійшло - 65. У 2017 році також процес йде, він не стоїть на місці. Практично на 80 відсотків вже проведена робота ще у 6-ти потенційних ОТГ. Він наближаються до фінішу. Тому важливо не зупинятися, а продовжувати цей темп. Зазначу, що в кожному районі круглий стіл мав свої особливості. Ми хотіли допомогти людям відчути важливість їх позиції в проведенні комплексних системних реформ.

З огляду на те, що за два роки Офісом реформ була здійснена велика робота - численні зустрічі з людьми, громадські обговорення, - можна сподіватися на нову хвилю активності. Судячи з численних запитань, які ставили фахівцям, - напрошується висновок, що підвищений інтерес учасників круглих столів викликали саме ті вразливі теми, через які гальмувалися процеси створення ОТГ в даних районах».

Після круглого столу в Новому Бузі Новобузький міський голова Максим Лагодієнко заявив, що бере на себе процедуру ініціювання процесу об'єднання. Повідомив, що направить пропозиції об'єднатися за принципом «1 район - 1 одна громада» всім сільським радам району.

«Моя функція як народного депутата - допомогти, - підкреслив Андрій Вадатурський. - Але на кожній зустрічі я звертав увагу людей, що і вам самим потрібно працювати. Адже вас не змусили сюди прийти. Тобто, вас це питання цікавить, і ви самі хочете щось зробити. Це реформа для тих людей, які хочуть щось зробити для своєї громади, для своєї країни. Децентралізація є однією з найважливіших реформ в Україні, яка спрямована на передачу значних повноважень і бюджетів від державних органів влади - органам місцевого самоврядування. Для поліпшення нашого добробуту потрібно бути спроможними, платити податки, більшість з яких мають залишатися на місцях, працювати над створенням робочих місць, залученням інвестицій, а також вибрати добропорядного лідера, - якого будемо підтримувати, допомагати і працювати разом з ним на благо громади».

Народний депутат А.О. Вадатурський зазначив, що важко зрозуміти, чому фермерське господарство, яке обробляє 1 тис. гектарів землі, є прибутковим, а район, в якому 4,5 тис. га - дотаційний: «Нам дається можливість контролювати процес, встановлювати рівні вимоги до сплати податків. Адже спроможність об'єднаної громади буде залежати і від нашого ставлення: як ми будемо платити податки, оскільки більшість цих податків буде залишатися тут, на місці.

Нардеп запропонував і надалі свою допомогу по організації Центром розвитку місцевого самоврядування Миколаївської області поїздок в райони, створенні умов (забезпечення транспортом) для виїзду фахівців з консультаціями в потенційні об'єднані громади. Зазначив, що потрібно висвітлювати різні точки зору, надати людям професійну інформацію. Круглі столи - резонансна форма широкого спілкування. Вони є хорошим стимулом для активізації процесу створення потенційних об'єднаних громад. Запевнив, що зі своїм досвідом бізнесмена готовий долучитися до розробки стратегій. Але, потрібно пам'ятати, що спроможність громади буде залежати від того, як ми створимо робочі місця на території громади, як залучимо інвестиції.

Автор: Олександра Ментель

03.05.2017 - 13:21 | Переглядів: 8715

Приєднані зображення:

Область:

Миколаївська область

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...