Прилуцький госпітальний округ: перспектива якісних медичних послуг

Питання функціонування медичних закладів у межах госпітальних округів – тема наради в Прилуцькій райдержадміністрації. З цього заходу розпочалася робоча поїздка голови облдержадміністрації Валерія Куліча на Прилуччину.

У нараді взяли участь народний депутат України Олег Дмитренко, начальник Управління охорони здоров’я ОДА Петро Гармаш, Прилуцький міський голова Ольга Попенко, голови РДА та керівники медичних закладів районів, які входять до Прилуцького госпітального округу.

Як відомо, на Чернігівщині визначено чотири госпітальні округи. Розпочали обговорення їх функціонування з Прилуцького.

— Щоб зрозуміти, куди ми рухаємося і що хочемо в кінцевому результаті отримати, нам необхідно чітко бачити всю проблематику. Необхідно сьогодні продумати, як грамотно розписати алгоритм дій: адже треба створювати раду госпітального округу, визначатися з мережею медичних закладів, — зауважив голова ОДА Валерій Куліч. — Головне – лікарня має бути для пацієнта. А жоден заклад поки що не оснащений технічно і кадрово в повній мірі. Тож виникає потреба переформатувати мережу так, щоб визначити найбільш потужні лікарні і оснасти їх по-сучасному. Щоб люди отримували доступні і якісні медичні послуги.

До речі, Прилуцький госпітальний округ об’єднує в собі медичні заклади, розміщені на території Прилук, Варвинського, Ічнянського, Прилуцького, Срібнянського та Талалаївського районів. Наразі загальна потужність цих закладів — 1100 ліжок. Проте формальний розрахунок згідно нормативів — лише 640.

Голова ОДА переконаний: лікарня не повинна виконувати соціальні функції, як це почасти відбувається, аби виправдати існуючий ліжковий фонд. 30-50% пацієнтів лікарень не потребують реальної госпітальної допомоги.

— Треба змінити ситуацію так, щоб медична субвенція йшла суто на лікування людей. А їх соціальною підтримкою мають займатися інші служби, — наголосив Валерій Куліч.

Щодо визначення центру госпітального округу саме у Прилуках – з цим складнощів не виникло. Адже в Прилуцькій міській лікарні діє 14 відділень, є непоганий і кадровий потенціал, і матеріально-технічна база, що дозволяє забезпечити надання якісної спеціалізованої медичної допомоги в цілодобовому режимі.

До того ж тут вже традиційно лікуються мешканці інших, сусідніх, районів. У 2016 році вони склали 20% всіх пацієнтів.

У зв’язку з цим виникає питання співфінансування закладу з бюджетів інших районів. Як зазначила Прилуцький міський голова Ольга Попенко, наразі фінансового відшкодування немає, проте лише пологове відділення таким чином недоотримало 700 тисяч гривень.

Валерій Куліч поставив задачу голова РДА — до кінця квітня предметно опрацювати це питання і визначитися з розміром міжрайонних трансфертів.

Значну увагу приділили на нараді створенню ради госпітальних округів, яка до кінця року має затвердити перспективний план розвитку мережі закладів округу на найближчі 5 років.

Всі присутні в унісон зазначили: найголовніше, щоб до складу цієї ради обов’язково ввійшли фахівці-практики. Вона матиме всі повноваження відповідати за життя громади, отже, повинна по-господарськи визначити пріоритети розвитку округу з врахуванням фінансових можливостей, кадрового потенціалу медзакладів, їх матеріально-технічного оснащення тощо.

Начальник Управління охорони здоров’я Петро Гармаш акцентував увагу на нестачі медичних фахівців. Наразі жодна лікарня не укомплектована кадрами стовідсотково. У більшості лікарень працює лише 1-2 хірурга, один анестезіолог. При цьому молодший персонал складає 102%, а лікарі – лише 35%. До того ж значна їх кількість — пенсійного віку.

Відтак, необхідно звернути особливу увагу на інтернів, створити умови, щоб лікарі бажали залишитися працювати в районі. Як варіант заохочення — забезпечення житлом. До слова, минулого року лікарі отримали 16 квартир. Є певні і цьогорічні перспективи. До того ж можна використовувати програму кредитування будівництва на селі «Власний дім».

Зазначив Петро Гармаш і про долучення області до програми «Доступні ліки». Маємо на це 13 мільйонів гривень з держбюджету і співпрацюємо вже з 48-ми аптеками.

Говорили учасники наради і про незадовільний стан доріг, який значно ускладнює надання вчасної медичної допомоги. Тож Валерій Куліч поділився гарною новиною – вже затверджено проведення цього року капітального ремонту дороги Чернігів – Ніжин –Прилуки.

Цього ж дня очільник області також відвідав ТОВ «Промислова компанія «Пожмашина» та провів нараду з керівниками органів влади та місцевого самоврядування Прилуцького району щодо прискорення реалізації реформи децентралізації влади – утворення об’єднаних територіальних громад.

 

Область:

Чернігівська область

Громади:

Прилуцька міська об’єднана територіальна громада     

Джерело:

Сайт Чернігівської ОДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...