Укомплектовувати госпітальні округи та перепрофільовувати лікарні на Житомирщині будуть госпітальні ради

Про мету та процедуру формування госпітальних округів розповіли журналістам заступник голови облдержадміністрації Ярослав Лагута та т.в.о. начальника управління охорони здоров’я ОДА Віктор Лучків.

 «Створення госпітальних округів упорядковує структуру медичних закладів, виробляється форма надання медичної допомоги, де основною одиницею має стати медична послуга. Всі розрахунки будуть вестися відповідно до кількості наданих послуг. Основна мета цієї реформи – наближення медичної послуги до пацієнта та підняття якості цієї послуги», – зазначив Ярослав Лагута.

За його словами, на вторинному рівні існує на сьогодні система центральних районних лікарень, міських, міськрайонних. Створення ж госпітальних округів передбачає зміни у цій системі.

«У кожному з госпітальних округів має бути лікарня надання екстреної медичної допомоги, лікарня/лікарні інтенсивної допомоги з особливим акцентом надання хірургічних послуг, тому що вони не є базовими, але потребують високої кваліфікації лікаря, а професіоналізм будується, у першу чергу, на практиці, на кількості проведених операцій», – розповів Ярослав Лагута.

Як зазначив Віктор Лучків, при плануванні округів бралися до уваги відстані, якість доріг, а також, враховуючи думку фахівців, напрацьовані шляхи пацієнтів до лікарень.

«Після створення округів відбувається другий етап – формування госпітальної ради. Це буде дорадчий орган, куди увійдуть представники усіх територій, які приєднані до одного округу. Вони ж прийматимуть рішення, що буде у цьому госпітальному окрузі функціонувати. Якщо, наприклад, є лікарня інтенсивного лікування другого рівня, то вони будуть думати, де зробити таку лікарню першого рівня. У їхні функції входитиме перепрофілювання лікарень. Після цього госпітальна рада має сформувати план розвитку округу на 5 років», – розповів Віктор Лучків.

Область:

Житомирська область

Джерело:

Сайт Житомирської ОДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...