Фахівці облдержадміністрації надали методичну допомогу керівництву Тлумацької міської ОТГ

Створена наприкінці минулого року Тлумацька об’єднана територіальна громада – одна з найбільших в області. Сьогодні формується її управлінський апарат, тривають процеси набуття функцій і повноважень та передачі майна.

З метою вивчення проблем, з якими стикається керівництво об’єднаної громади, надання методичної допомоги у забезпеченні діяльності ОТГ до Тлумача прибула робоча група з облдержадміністрації, очолювана заступником голови ОДА Валерієм Крецулом. У зустрічі взяв участь директор Івано-Франківського центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Панасюк. У міській раді представники облдержадміністрації спілкувалися з керівництвом об’єднаної громади, керівниками структурних підрозділів РДА, районної лікарні.

За словами голови Тлумацької ОТГ  Романа Круховського, формування управлінської структури об’єднаної громади ще не завершене. У виконавчому апараті ОТГ утворюються відділи, в тому числі відділи житлово-комунального господарства, транспорту та благоустрою, освіти, молоді та спорту, економічного розвитку, торгівлі, інвестицій та сільського господарства. Оголошені та проходять конкурси на заміщення вакантних посад керівників цих відділів. Прикладом для формування штату управлінського апарату стали уже існуючі громади Івано-Франківської, Чернівецької і Тернопільської областей.

З початку року повноваження в управлінні закладами освіти, культури, охорони здоров’я громади були передані до районного бюджету. Відповідно передавалась у районний бюджет освітня та медична субвенція, з якої виплачувалась заробітна плата педагогічним працівникам та медикам. Видатки на зарплату працівникам допоміжно-технічного персоналу фінансувались за рахунок інших субвенцій та власних надходжень ОТГ.

Водночас закривалися казначейські рахунки ліквідованих сільських рад, проходила інвентаризація майна та передача його на баланс об’єднаної громади.

Валерій Крецул акцентував увагу на питаннях, які слід вивчити та надати фахову консультацію, – передачу об’єктів на баланс міської ради, розподіл освітньої і медичної субвенцій, прийом на роботу у виконавчий апарат міської ради. «Наша зустріч дозволить визначити, у чому керівництву ОТГ потрібна допомога, щоб в подальшому працювати за відповідними напрямками», – зазначив заступник голови ОДА.

Предметну розмову з головою ОТГ, його профільними заступниками та керівниками окремих відділів вели представники структурних підрозділів облдержадміністрації: заступник директора департаменту фінансів Ганна Качур, заступник начальника управління культури, національностей та релігій Мирослава Корнелюк, начальник відділу департаменту освіти, науки та молодіжної політики Лілія Січовська, головний спеціаліст з організації первинної медико-санітарної допомоги департаменту охорони здоров’я Галина Микула.

Проаналізувавши стан справ за галузями, члени робочої групи напрацювали рекомендації щодо фінансування видатків, організації управління закладами територіальної громади, кадрових призначень тощо.

Область:

Івано-Франківська область

Громади:

Тлумацька міська об’єднана територіальна громада Тлумацька територіальна громада

Джерело:

Сайт Івано-Франківської ОДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...