Секторальні зміни в ході децентралізації мають враховувати реальний стан справ у громадах, — В’ячеслав Негода

Кожне міністерство і відомство має власне бачення змін у відповідній галузі, але у питаннях, що зачіпають місцеве самоврядування, ми повинні рухатися системно в одному напрямку – до передачі максимальних повноважень, ресурсів і відповідальності у громади з метою створення там комфортного середовища для життя людей.

Про це сказав Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода під час наради з представниками Міністерства молоді та спорту України щодо взаємодії та співпраці в напрямі розвитку молодіжної політики, фізичної культури і спорту в умовах децентралізації.

«Об’єднані громади вже відчули смак можливостей і вимагають від більшості міністерств пришвидшуватися у прийнятті чітких концепцій подальших змін, методологічних рекомендацій щодо розвитку освіти, медицини, соціальної, культурної, молодіжної політики тощо», — зазначив В’ячеслав Негода.

Він також підкреслив, що досвід громад обов’язково має бути врахований у тих чи інших урядових концепціях. «Маємо зважати, що з державного рівня можна запропонувати безліч механізмів, форм та назв тих чи інших центрів розвитку в містах та селах, але реалізовувати ці проекти, утримувати та обслуговувати інфраструктуру будуть самі громади. Отже маємо враховувати їхні реальні потреби, не заганяти у жорсткі рамки, а давати більше можливостей проявити ініціативу, запропонувати альтернативу вирішення тих чи інших питань», — сказав Перший заступник Міністра.

За його словами, практика доводить, що там, де у створенні певного сучасного простору – культурного, молодіжного чи просто спортивного центру — беруть участь самі жителі громади, це ефективно і має попит. Там, де щось створюється, бо так треба, або так прийнято, з’являються проблеми.

«Тому, на мою думку, кожне міністерство має створити загальні рамки змін, надати громадам повноваження, можливості, ресурси і максимальну самостійність у вирішенні місцевих питань. Варто також поширювати кращі практики, які вже з’являються у об’єднаних громадах, підвищувати рівень професійних знань у відповідних сферах службовців органів місцевого самоврядування. Ми готові й надалі допомагати нашим колегам з інших міністерств та відомств рухатися в одному напрямку, який було задано ще три роки тому, коли Уряд прийняв ініційовану Мінрегіоном Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні», — підсумував В’ячеслав Негода.

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...