Децентралізацію влади в країні і реформу місцевого самоврядування необхідно впроваджувати, і якомога швидше

Таку думку висловили представники регіонів України під час розширеної наради з питань децентралізації виконавчої влади під головуванням Віце-прем’єр-міністра – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Володимира Гройсмана.

Представники Волинської, Донецької, Луганської та Львівської областей зійшлися на тому, що курс на децентралізацію влади і реформа місцевого самоврядування, яку впроваджує сьогодні Уряд, і яка передбачає передачу повноважень і ресурсів на рівень громад – міст, селищ та сіл, дасть поштовх до розвитку регіонів і країни в цілому.

«Ми маємо 500 міст в Україні, на сьогодні це 500 турбореактивних двигунів, які працюють вхолосту. Якщо повноваження будуть надані, ці двигуни будуть здатні вивести Україну на інший рівень розвитку. Тому що успішними в світі є країни, які підтримують місцеве самоврядування», – сказав міський голова Львова Андрій Садовий.

«Ті, хто сьогодні виходить на площі, хочуть краще жити. Краще життя вони бачать в тому, щоб отримати більше повноважень. Це дуже актуально сьогодні», – наголосив голова Донецької облдержадміністрації Сергій Тарута.

Представники регіонів зосередили увагу на ефективному діалозі, який, за їхніми словами, відбувається сьогодні між центральною владою та владою регіонів. Київ нарешті чує нас – констатують вони.

«29 квітня в нас був прем’єр, і він підтвердив, що ті базові пропозиції, які Донбас передав, будуть взяті за основу. І це дійсно так. План змін, які нам сьогодні презентували, відображає ті напрацювання, які ми запропонували. Це відповідає тому, чого хоче Донбас. Ще два місяці тому ми весь час чули, що Київ живе своїм життям і не думає про регіони. Сьогодні хочу відповідально заявити, що Київ нас чує і максимально йде назустріч регіонам для того, щоб зробити максимальну децентралізацію», – підкреслив Сергій Тарута.

Обговорюючи проблемні питання, які необхідно вирішити, учасники наради назвали, зокрема, повернення закладів швидкої медичної допомоги з обласного рівня на рівень громад. За свідченням міського голови Львова Андрія Садового, після передачі цих закладів на рівень областей якість медичного обслуговування погіршилася. Також представники місцевого самоврядування висловились за створення в містах, селах та селищах муніципальної міліції.

Найважливішим, на думку учасників наради, є питання фінансової забезпеченості громад та можливість управляти фінансами незалежно від державного казначейства.

У відповідь Володимир Гройсман зазначив, що Уряд працює сьогодні над змінами до Бюджетного кодексу, які базуються на основі змін до Конституції, запропонованих в контексті децентралізації.

«Уряд прийняв оперативне рішення, щоб в 2015 році частина загальнонаціональних податків залишалися на місцях на реалізацію повноважень територіальних громад. Ми плануємо вже в травні внести своє бачення щодо змін до Бюджетного кодексу. Ми створюємо для людей реальні можливості нормально жити», – сказав Володимир Гройсман.

Він також наголосив на принциповій позиції Уряду, яка полягає в тому, що всі законодавчі зміни мають відбутися у 2014 році. А 2015 рік має бути роком початку динамічного розвитку.

«Ми проведемо зміни, і кожна громада заживе повноцінним життям в єдиній унітарній країні», – зазначив Віце-прем`єр-міністр.

06.05.2014 - 03:00 | Переглядів: 22682

Приєднані зображення:

Теги:

Володимир Гройсман

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...