Підготовка до передачі лікарень у власність громад має розпочатися вже зараз, - Валентин Резніченко

Обласна рада має передати лікарні у власність громад Дніпропетровщини. Це забезпечить нормальне фінансування медзакладів. Підготовку до передачі треба розпочати вже зараз, щоб подати перші документи на найближчу сесію облради, наголошує голова ДніпроОДА Валентин Резніченко.

«Процес повернення лікарень у власність громад – складний. Серед медзакладів є як поліклініки, так і стаціонари. Вони різняться за структурою, кількістю персоналу та за схемою передачі. Підготовка до цього процесу має розпочатися вже зараз», - наголосив очільник регіону Валентин Резніченко.

Департамент охорони здоров’я ДніпроОДА готує перші паспорти медичних закладів Дніпра. В них інформація про площу лікарень, персонал, джерела фінансування, профіль закладів та людей, яких вони обслуговують. За цим документом визначатимуть порядок та почерговість повернення лікарень у власність громади Дніпра.

Обласна рада має підготувати відповідні рішення про передачу медзакладів, обговорити їх на засіданнях профільних комісій та винести на розгляд сесії.

«Децентралізація вимагає, щоб всі об’єкти соціальної сфери: школи, дитсадки, лікарні були на балансі громад. Це їхня власність та відповідальність. Питання про повернення лікарень на баланс міст та районів невідкладне. Документи потрібно готувати вже зараз. Доля медзакладів в руках обласної та місцевих рад. Від їх злагодженої роботи та вміння домовлятися залежить швидкість та ефективність цього процесу», - зазначив Валентин Резніченко.

Традиційно лікарні знаходилися на балансі міст і районів та фінансувалися з місцевих бюджетів. Медична реформа 2011 року змінила ситуацію - лікарні передали на баланс Дніпропетровської обласної ради. Державна субвенція на медзаклади, яку отримують громади, не забезпечує всі потреби лікарень, коштів не вистачає навіть на зарплати лікарям. Гроші на це є в місцевих бюджетах. Тому і лікарні мають бути у власності громад.

Наразі на балансі Дніпропетровської обласної ради знаходиться 109 лікувальних закладів міст та районів. В них працює 35 805 медпрацівників.

Область:

Дніпропетровська область

Джерело:

Сайт Дніпропетровської ОДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...