В Запорізькій області довіра до децентралізації зростає - дослідження (+ фото)

Попереднє соціологічне дослідження, яке проводилось в 2016 році надало змогу побачити повну картину ключових проблем та аспектів реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Запорізькому регіоні.

Сьогодні Запорізький ВПУ «Центр розвитку місцевого самоврядування» спільно з дослідницькою організацією Independent Researching Group оприлюднили результати нового дослідження на тему: «Практичні аспекти реалізації реформи децентралізації влади в Запорізькій області».

Даний аналіз надав інформацію стосовно особливостей функціонування ОТГ та ключових змін в житті мешканців новостворених громад.

Перш за все, дані результати є важливими для тих місцевих рад, які тільки планують об’єднатись. Отримавши аналіз поточного стану, вони зможуть не повторювати помилки першопроходьців.

В ході дослідження було проведено опитування мешканців громад, що об’єдналися в 2015 році, представників влади цих громад та експертів, які представляють основні організації, що задіяні в процесі імплементації децентралізаційної реформи в Запорізькій області.

Результати дослідження виявили, що за період з 2015 року у населення виріс рівень позитивного сприйняття реформи. Жителі громад відзначають реальні зміни якості життя в сфері публічних послуг. Варто зазначити консолідовану позицію стосовно оцінки позитивних змін і експертів, і влади громад, і безпосередньо жителів територій.

Відзначається активізація у населення інтересу щодо питань життєдіяльності своєї території та зростання бажання співпрацювати та контролювати владу.

Дане дослідження виявило й слабкі сторони, які громади мають сьогодні. Серед проблемних питань дослідження – брак кваліфікованих кадрів, пасивність ЗМІ у висвітленні реформи, надмірна заполітизованість процесу об’єднання громад.

«Подібні соціологічні дослідження є надзвичайно важливими і корисними, як для представників органів місцевого самоврядування, так і для тих експертів, хто займається впровадженням реформи, оскільки такі зрізи дозволяють тримати руку на пульсі та оперативно реагувати на актуальні потреби та проблеми наших громад. Центр й надалі планує проводити подібний моніторинг, який носитиме системний характер та є невід’ємною частиною нашої роботи», - розповів директор Запорізького ВПУ «Центр розвитку місцевого самоврядування» Олександр Свистун.

З результатами дослідження можна ознайомитись ТУТ.

29.03.2017 - 18:32 | Переглядів: 9600
 В Запорізькій області довіра до децентралізації зростає - дослідження (+ фото)

Приєднані зображення:

Теги:

дослідження

Область:

Запорізька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...