Олександр Вельбівець: «Не себе бачити в реформі, а людей, для яких вона проводиться і які прагнуть змін»

Для представників обласної та районних рад в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» проведено одноденну фахову майстерню на тему: «Особливості формування територіальних громад області в умовах децентралізації».

Як повідомив на початку роботи координатор проекту Олександр Даниленко, заняття передбачає дві лекції та дискусії із запропонованої тематики, запитання і відповіді.

Участь у роботі фахової майстерні взяв також голова обласної ради Олександр Вельбівець. Звертаючись до присутніх з вітальним словом, Олександр Іванович зазначив, що перший досвід створення і роботи об’єднаних територіальних громад на Черкащині, незважаючи на певні упущення і недоліки, зачасти суб’єктивного характеру, має позитивний результат. Тобто, не все так погано, як дехто хоче це подати.

 «Але потрібно врахувати, що об’єднання заради об’єднання ні до чого не призводить. Бо, найперше, в основі об’єднання будь-яких громад має бути економічна складова. Не особисте бачення сільського голови, не особисте бачення керівника товариства чи фермера, народного депутата України або авторитетного громадського активіста, а економічне підґрунтя, тоді об’єднання і подальший розвиток ОТГ принесе людям те, чого вони очікують від реформ», – підкреслив голова обласної ради та додав, що треба не себе бачити в реформі, а людей, для яких проводяться реформи, суспільство в цілому, яке прагне змін.

– Ми часто шукаємо винних і на місцях, і в уряді, але не бачимо свою роль: що ми як посадовці робимо або навпаки, не робимо, щоб реформи ішли успішно, – наголосив Олександр Вельбівець та продовжив, що в ході вивчення перспектив створення ОТГ в області 99 відсотків органів місцевого самоврядування вважають, що вони є самодостатніми і не бажають ніяких змін. Тоді варто нагадати таким керівникам, чого люди вийшли на Майдан, за що вони борються сьогодні на сході України.

Насправді, бюджетна децентралізація дозволила отримати місцевим бюджетам доходів у два, три рази, а іноді й більше, коштів. Це добре. Але якщо є ресурс, то зросте відповідне навантаження. Тобто, утримання шкіл, дитсадків, інших соціальних об’єктів буде справою органів місцевого самоврядування. Вже сьогодні ті територіальні громади, що не зволікали з об’єднанням, отримують допомогу держави на різні проекти, зокрема, Державного фонду регіонального розвитку, який для вирішення місцевих проблем надає пріоритетну перевагу ОТГ. Інші, що і нині перебувають в очікуванні, сподіваються, що це за них зробить хтось інший, прийде месія і настане процвітання. В історії України таке вже було, але дальше обіцянок , як ми знаємо, справи не пішли.

Олександр Вельбівець зупинився і на низці інших проблем, які, можливо, для декого є також певною пересторогою до об’єднання, наприклад, сфера майнового врегулювання, визначення розподілу повноважень та механізму їх передачі тощо.

Далі, як і передбачалося програмою, слухачі заслухали питання про досвід децентралізації, стан та перспективи об’єднання громад в Київській області, а в ході другої частини своєї роботи розглянули питання щодо нормативно-правового забезпечення реформи органів місцевого самоврядування та децентралізації.

Лекції з обох питань читав заступник начальника управління регіональної політики та адміністративної реформи, завідуючий відділом аналізу розвитку територій департаменту забезпечення взаємодії з Верховною Радою України та регіонами Ярослав Бережницький. Свій виступ він супроводжував демонстрацією слайдів на зазначену тематику.

На завершення занять фахової майстерні відбувся обмін думками, слухачі отримали відповіді на запитання,

Область:

Черкаська область

Джерело:

Сайт Черкаської ОР

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...