Володимир Гройсман: Я завжди боровся за децентралізацію і не зійду з цього шляху

Реформа з децентралізації влади є однією з найбільш системних реформ, що забезпечила незворотні зміни і зміну якості життя людей з кожним роком. На цьому Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман наголосив під час наради з міськими, селищними, сільськими головами в рамках засідання  Правління Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування "Асоціація міст України" під головуванням Голови Асоціації, Київського міського голови Віталія Кличка.

"Реформа, яку ми з вами запустили у першому уряді Арсенія Яценюка 1 квітня 2014 року, є незворотною. Я згоден з оцінкою, що це одна з найбільш системних реформ і змін, оцінити якість яких ще навіть трохи ранувато. Ми з кожним роком будемо бачити зміну якості життя людей, це наше з вами безпосереднє зобов'язання - дати якісний результат", - підкреслив Прем’єр-міністр.

"Я прийшов у центральну владу, щоб здійснити цю реформу. Я боровся за неї як Віце-прем'єр-міністр, я боровся за неї як голова Парламенту, я сьогодні борюся за неї як Прем’єр-міністр, і можу вас запевнити, що я не зійду з цього шляху. Ми побудуємо якісну систему управління державою на базі місцевого самоврядування", - підкреслив Глава Уряду.

Він зазначив, що був міським головою з 2006-2014 року та за власним досвідом знає, що таке відсутність коштів, повноважень, можливостей вирішити проблеми, що загострюються.

"Сьогодні ситуація змінилася кардинально. Місцеві бюджети мають ресурси, якщо порівняти з 14 роком, то це + 100 млрд грн. Це ті ресурси, які ми можемо інвестувати у вирішення проблем", - сказав він.

Так, у рамках децентралізації було створено належний механізм самодостатніх об'єднаних територіальних громад і сьогодні цей процес триває. Бюджети об'єднаних територіальних громад зросли у 3-5-7 разів. Сьогодні потрібно ефективно використовувати ці ресурси на модернізацію та інвестиції у якість життя людей, вважає Володимир Гройсман.

Була повністю змінена бюджетна система, що зокрема визначила ПДФО як місцевий податок і його 60% сьогодні зараховується до місцевих бюджетів та йде на місцеві потреби.

Після фінансової децентралізації було визначено низку повноважень, які почали передаватися на місця для того, щоб забезпечити самодостатність громад.

Тепер більше вимог потрібно ставити не до центральної влади, а до керівників на місцях для того, щоб спільно вирішувати проблеми, що існують десятиріччями, зауважив Глава Уряду.

"Там, де є місцева влада професійна, є результат, порядок, розвиток і прогрес, там, де немає, - маємо проблеми, у тому числі з неефективним використанням ресурсів, можливостей, і як правило, загостренням місцевих проблем і невдоволенням місцевих мешканців", - сказав він.

Окремо Глава Уряду зауважив, що у результаті реформи з децентралізації постало безпрецедентне партнерство між центральною і місцевою владою.

"Кабінет Міністрів України, я як Прем’єр-міністр України абсолютно відданий системі децентралізації. Я пишаюся тим, що є, можливо, і натхненником, і консолідатором усіх тих, хто хотів би її змінити. І ми її врешті-решт змінили, - зазначив Володимир Гройсман. - За три роки нам вдалося змінити систему, … яка дала можливість створити у кожному місті, громаді нормальні фінансово-економічні інструменти власного розвитку".

22.03.2017 - 13:04 | Переглядів: 8860
Володимир Гройсман: Я завжди боровся за децентралізацію і не зійду з цього шляху

Теги:

Володимир Гройсман

Джерело:

ДЕПАРТАМЕНТ ІНФОРМАЦІЇ ТА КОМУНІКАЦІЙ З ГРОМАДСЬКІСТЮ СЕКРЕТАРІАТУ КМУ

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...