Олег Валов: Зміни в законодавстві виведуть громади на новий рівень розвитку

На Тернопільщині вже в цьому році зможуть пройти перші вибори у трьох громадах  – Хоростківській, Товстенській і Зборівській. Вони були юридично сформовані раніше, але територіальна виборча комісія не пустила їх на вибори, аргументуючи, що деякі населені пункти охоплюють територію других районів. Однак завдяки законопроекту «Про особливості добровільного об’єднання територіальних громад, розташованих на територіях суміжних районів», який недавно ухвалила Верховна Рада, процедура спрощується і ці громади вже в цьому році зможуть піти на вибори.

Про це повідомив заступник голови обласної державної адміністрації Олег Валов. Зараз ці три громади в процесі підготовки листа до ЦВК щодо призначення виборів.

«Верховна Рада прийняла низку законів, які допомагають впроваджувати процес децентралізації на місцях. Це Закон України №4742 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо статусу старости села, селища)».  Він дозволяє старостам, які вже обрані і призначені діяти в рамках діючого законодавства. Також це Закон № 4110 «Про внесення змін до деяких законів України щодо набуття повноважень сільських, селищних, міських голів»,  Закон №4772 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо добровільного приєднання територіальних громад). Один з таких, що дає можливість приєднувати додатково приєднувати села до громад, які вже діють, Закон №2479 «Про службу в органах місцевого самоврядування». Недавно Верховна Рада ухвалила законопроект «Про особливості добровільного об’єднання територіальних громад, розташованих на територіях суміжних районів», повністю врегулював це питання», який має важливе значення для нашої області. Адже це означає, що можуть піти на вибори, а згодом повноцінно працювати ще три об`єднані триторіальні громади в нашій області - Хоростківська, Товстенська і Зборівська», - поінформував Олег Валов.

Він зазначив, що представники обласної робочої групи з питань формування Перспективного плану формування територій громад постійно об`їжджають всі райони, проводять консультації, щоб зібрати інформацію для формування Перспективного плану. Також у планах – об`їзд всіх громад, які планують об`єднуватися.

 

Область:

Тернопільська область

Джерело:

Сайт Тернопільської ОДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 березня 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...