В Україні розроблено достатньо ефективну нормативно-правову базу для проведення реформи місцевого самоврядування

Провівши реформу місцевого самоврядування, Україна матиме шанс стати успішною європейською державою. У цьому переконаний директор ІФ Центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Панасюк.

За його словами, сьогодні на законодавчому рівні розроблено достатньо ефективну нормативно-правову базу, яка в цілому створює усі належні умови для проведення реформи із децентралізації. У цьому контексті він, виступаючи на розширеному засіданні з питань територіальної організації влади у Калуші, коротко поінформував присутніх про закони, які було прийнято Верховною Радою України 9 лютого 2017 року. Зокрема, йшлося про ЗУ «Про службу в органах місцевого самоврядування». Так, на думку Руслана Панасюка, цей нормативно-правовий акт є надзвичайно важливим, оскільки регулює діяльність службовців в органах місцевого самоврядування та суттєво підвищує престижність цієї служби. Це, своєю чергою, стимулюватиме таких службовців надавати більш якісні публічні послуги у територіальних громадах.

Також він зосереджував увагу присутніх на особливостях Закону «Про статус старости». З його слів, раніше про цю посаду коротко зазначалося у ЗУ «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Відтепер у новому Законі чітко прописано, що староста є посадовою особою місцевого самоврядування, а також визначено коло його повноважень, прав і обов’язків. Разом з тим законодавець чітко виводить таке поняття як «старостинський округ».

Окремо він розповів про законопроект щодо внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо добровільного об’єднання громад) №4772, який вже ухвалений парламентом, але досі не підписаний Президентом. Так, згідно нормативно-правового акту, щоб утворити ОТГ, не потрібно стовідсоткової згоди усіх учасників.

«Для цього достатньо згоди 50 відсотків населення. Також необхідно створити центр громади. Важливо, щоб не було розриву території. Тоді цьому ядру можна працювати як ОТГ. Решта сільських рад матимуть можливість долучатися, коли будуть вже готовими», — сказав Руслан Панасюк та додав: «Коли переважна більшість (50+1) формує ОТГ, вони мають право одразу обирати голову громади та повністю формувати депутатський корпус. Ті, хто захоче доєднатися до громади пізніше, вже участі у формуванні керівних органів не братимуть, а тільки оберуть свого депутата в ОТГ». Друга особливість цього Закону полягає в тому, що громадам дозволяється приєднуватися до вже діючих ОТГ. Однак важливо, щоби така процедура не суперечила Перспективному плану. Директор ІФ Центру розвитку місцевого самоврядування повідомив, що такий процес сьогодні відбувається у Старобогородчанській ОТГ.

Також йшлося про законопроект щодо особливостей добровільного об’єднання територіальних громад, розташованих на території суміжних районів (№5520). Додамо, що 14 березня 2017 року його було ухвалено Верховною Радою України.

Область:

Івано-Франківська область

Джерело:

Сайт Івано-Франківської ОДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...