Делегація новоствореної Нововодолазької ОТГ відвідала Польщу з навчальним візитом

Щоб підготуватися до початку роботи в форматі об’єднаної громади, представники селищної ради переймали досвід Малопольського та Підкарпатського воєводств.

Поїздка стала логічним продовженням дії проекту «Ефективне місцеве самоврядування. Досвід Польщі - в Україну», що реалізується ГО «Польсько-українська аграрна асоціація», Харківським ВП «Центр розвитку місцевого самоврядування» за підтримки ХОДА та Генерального консульства Республіки Польща у м. Харкові.

«Візит голів Нововодолазького району до Республіки Польща у грудні минулого року досяг своєї мети, - відзначила директор Харківського відокремленого підрозділу установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» Діана Баринова. - Після його завершення, вже 24 січня цього року, сесії шести сільських рад Нововодолажчини прийняли рішення про об’єднання».

Оскільки вже в травні 2017 року новостворена громада розпочне роботу в новому форматі, було прийнято рішення ознайомити представників місцевого самоврядування з досвідом роботи європейських колег.

«Зважаючи, що переважна більшість членів делегації (представники соціальної сфери Нововодолазької селищної ради) вперше перетнули кордон з Євросоюзом, жвавий інтерес викликало все - від містків для тварин через автостраду до ведення документації у дитячих садочках та школах», - розповідає експерт з питань децентралізації, заступник голови ГО «Польсько-українська аграрна асоціація» Віктор Нестеренко.

Під час візиту до Польщі члени делегації ознайомилися з роботою дитсадків, шкіл, об’єктів культури, спорту та ЖКГ у гмінах Дидня, Мисленіце та Вишнева. Польські колеги надали українцям можливість ознайомитися з документацією, штатними розкладами, пояснили свої підходи до стандартів надання послуг жителям громади.

«Гміна Вишнева - один з основних партнерів ГО «Польсько-українська аграрна асоціація» в реалізації проектів, що спрямовані на підтримку реформи місцевого самоврядування та розвитку сільських територій, - відзначила Діана Баринова. - Веслав Стальмах - войт гміни Вишньова - був серед польських експертів, які ділилися досвідом своєї роботи під час польсько-українського форуму місцевого самоврядування, що проходив на Харківщині у листопаді 2016 року за участю голови Харківської ОДА Юлії Світличної. Тож про важливість візитів наших управлінців до гмін Польщі йому розповідати не треба».

За підсумками навчального візиту члени делегації з Нововодолажчини розробили план втілення позитивного польського досвіду на території своєї об’єднаної громади.

Область:

Харківська область

Громади:

Нововодолазька селищна об’єднана територіальна громада Нововодолазька територіальна громада

Джерело:

Сайт Харківської ОДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...