Про переваги утворення територіальних громад говорили на розширеній нараді у Рожнятові

Під головуванням заступника голови облдержадміністрації Валерія Крецула відбулася розширена нарада з питань створення та діяльності територіальних громад у Рожнятівському районі.

Участь у засіданні взяли директор відокремленого підрозділу Центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Панасюк, голова Рожнятівської РДА Ірина Люклян, очільник районної ради Василь Рибчак, виконавчий директор регіонального відділення АМУ Юрій Стефанчук, директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної державної адміністрації Віктор Кімакович, заступник начальника управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації Мирослава Корнелюк, представник департаменту охорони здоров’я ОДА Галина Микула, працівники структурних підрозділів РДА та сільські голови.

Валерій Крецул у вступному слові розповів присутнім про стан реалізації реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні й області зокрема. За його словами, адміністративно-територіальний устрій в областях кардинально змінюватиметься, оскільки в умовах децентралізації та реформи державного управління владні повноваження передаватимуться сільським, селищним, міським громадам. Це, у свою чергу, призведе до укрупнення районів. При цьому в Україні й надалі залишатиметься трирівневий адміністративно-територіальний устрій: базовий рівень – село, наступний – це район і третій рівень – область.

Валерій Крецул відзначив позитивний досвід перших трьох новостворених територіальних громад в області, які зараз повноцінно функціонують, зокрема, Печеніженської, Верхнянської та Старобогородчанської ОТГ. «Лише у перший рік після створення держала надала цим громадам на розвиток інфраструктури 22 млн грн», — наголосив управлінець, додаючи, що окрім наданих субвенцій, бюджети ОТГ зросли в рази. Також Валерій Крецул підкреслив, що ці територіальні громади мають можливість співпрацювати з різними міжнародними інституціями, писати та подавати проекти.

«Ці громади розробили і подали 41 інфраструктурний проект. Зокрема, 12 з них стосувалися будівництва сільських доріг, — наголосив він, — Разом з тим, було подано проекти й на реконструкцію, ремонти об’єктів соціальної сфери, спортивних залів, освітлення вулиць. Позитивним є й той факт, що в таких ОТГ було відкрито центри із надання адміністративних послуг».

На переконання Руслана Панасюка, неефективність публічного управління у нашій державі спричинене відсутністю відповідальності при прийнятті управлінських рішень та їх виконанні.

«В Україні, на жаль, розмита відповідальність, тому що ми є централізованою державою. Відповідальність загальна і водночас не конкретизована», — говорить він.

Директор ІФ Центру розвитку місцевого самоврядування наголосив, що «гроші – влада – відповідальність» – це аксіома ефективного публічного управління.

«Утворюючи громаду, це сміливий і дуже правильний крок. Необхідно сьогодні раціонально розпоряджатися грошима, владними повноваженнями та відповідальністю у своїй громаді. Зокрема, спрямовувати ці кошти на освіту, первинну медичну допомогу, розвиток інфраструктури тощо. І ви як ніхто інший будете вболівати, переживати, щоби у вас працювали хороші вчителі в школах, публічні службовці в управлінському апараті, надавалася належна медична допомога та якісні публічні послуги. Давайте рівною мірою як у себе вдома, так і в громадах, бути господарниками», — наголосив Руслан Панасюк.

Разом з тим Руслан Володимирович повідомив, що при утворенні територіальної громади, її представники формуватимуть бюджет ОТГ спільно з Міністерством фінансів України, оминаючи при цьому районний та обласний рівні.

Юрій Стефанчук, виконавчий директор регіонального відділення АМУ, поінформував присутніх про кошти інфраструктурної субвенції, які вже встигли отримати новостворені ОТГ, та процедуру їх одержання. Він підкреслив, що усі кошти, які надходять до громади, проходять через процедуру Prozorro. Юрій Стефанчук навіть пояснює, що через цю систему громади здешевили деякі проекти на кілька тисяч гривень.

Представники профільних структурних підрозділів облдержадміністрації також говорили про секторальні реформи в контексті децентралізації у напрямах освіти, охорони здоров’я та культури. Зокрема, йшлося про створення опорних шкіл в ОТГ, надання освітньої субвенції, створення госпітальних округів та надання культурних послуг.

 

Область:

Івано-Франківська область

Джерело:

«Стик»

Поділитися новиною:

Читайте також:

27 березня 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....

27 березня 2024

Загрози та виклики соціальної сфери громад на тлі повномасштабного вторгнення: результати дослідження

Загрози та виклики соціальної сфери громад на...

Проєкт «Підтримка децентралізації: підвищення компетенцій територіальних громад у сфері соціальних послуг»...

27 березня 2024

Віртуальна мандрівка в майбутнє: Нововоронцовська громада Херсонської області

Віртуальна мандрівка в майбутнє:...

Попри виклики війни, українські громади планують свій розвиток. Такою є і Нововоронцовська громада Херсонської...