Інтерв’ю голови обласної адміністрації Валерія Коровія газеті Крижопільського району «Сільські новини»

(…)– Децентралізація, адміністративна реформа, територіальний устрій – часто об’єднують, плутають ці поняття, а звідси і побоювання, тривога у тому плані, що якщо, приміром, у Крижопільському районі утвориться дві об’єднані громади, як це було передбачено за перспективним планом, район як адміністративно-територіальна одиниця зникне. Ці побоювання підсилюються і змінами у структуризації територіальних органів влади, коли у Крижополі – відділок Тульчинської поліції, Бершадська місцева прокуратура, відділення Могилів-Подільської податкової, поштове відділення Тульчина і т.д. Крім того, не так давно під час чергової виборчої кампанії ще й карти нового територіального устрою Вінниччини в партійних газетах розповсюджували, де Крижопіль має належати чи то до Ладижинського повіту, чи то до Могилів-Подільського. Розумію, що багато моїх колег задавали подібне питання стосовно своїх районів, але скажіть окремо для крижопільчан: що буде з Крижопільським районом як адміністративно-територіальною одиницею, з районними органами влади, їх відділами, управліннями. Адже люди хвилюються, в тому числі за свої робочі місця…

– Я розумію почуття патріотизму жителів вашого району. Усе буде нормально з Крижопільським районом. Він був, є і буде. Це один з наших потужних районів.

А от такі побоювання, про які кажете, дискусії відбуваються через брак інформації. Незаповнене «біле поле» дуже часто наповнюється чутками, та й , будемо говорити відверто, спрямованою дезінформацією з боку окремих політичних сил.

Отож давайте говорити відверто. Країна у стані війни. Тієї диктатури влади, яка була раніше, немає. Сформовано громадянське суспільство. І ми повинні дуже дорожити суспільним спокоєм, не нагнітати обстановку, не будоражити людей «ламанням через коліно». А розповідати простими словами, що пропонує уряд сьогодні, - треба.

По-перше, децентралізація – це передача повноважень. Мова не йде про територіальну реформу взагалі. Перший етап децентралізації – це так звана бюджетна децентралізація, яка почалася у 2015 році. Місцеві, базові бюджети по Вінницькій області виросли за 2 роки з трьох мільярдів гривень до шести. Бюджет розвитку став у 10 разів більшим, ніж у 2014 році. І якщо обласний бюджет скоротився на 100 мільйонів, то бюджети міст обласного значення зросли в 4-5 разів, а в деяких населених пунктах – у 6-7 разів. Перехідний залишок коштів у Вінницькій області на 1 січня складав 1 мільярд 240 мільйонів гривень. Це ті ресурси, які на рахунках в органів місцевого самоврядування.

Другий етап реформи – це адміністративна реформа, знову ж таки, не територіальна. Яка передбачає передачу владних повноважень. Я вже говорив про роботу в РДА центрів надання адміністративних послуг. Зрештою, значну частину владних повноважень передають на місця. Але при цьому потужні громади набагато ефективніше використовують і свої повноваження, і наявні бюджетні кошти. Але є й такі місцеві ради, які кладуть кошти на депозит і не знають, як приміром, створити проектно-кошторисну документацію, провести тендер на необхідний ремонт дороги.

Децентралізація, процес об'єднання територіальних громад, крім усього, має виявити і привести до керівних посад у владі нових людей, таких, які здатні працювати ефективно заради громади. Наша задача сьогодні – створити умови, щоб такі люди з’явилися, підтримати їх. Бо, на жаль, не завжди голови об’єднаних територіальних громад, отримавши і повноваження, і ресурси, можуть ефективно їх використати – це ж не премії у кількасот процентів собі затверджувати.

Моя задача як голови облдержадміністрації – створити критичну масу позитиву в процесі утворення територіальних громад, щоб люди на прикладі побачили реально переваги процесу. І добровільно прийняли рішення – як, куди і з ким іти.

Ще раз заспокою крижопільчан: Крижопільський район буде. А от функції органів районної влади, її структурних підрозділів змінюватимуться. Приміром, відділи освіти в районах. Дуже часто їх керівники – це люди, які керують і опікуються не стільки суто освітянськими, методологічними проблемами, а швидше господарськими – де вугілля купити, як ремонти робити. А при об’єднанні громад ці функції зміняться, господарськими питаннями, утриманням, ремонтами займатиметься об’єднана територіальна громада, а власне освітянською проблематикою, функцією управління галуззю, учбовими програмами, їх виконанням, методологічною роботою, підвищенням кваліфікації кадрів, їх підбором і розстановкою – відділ освіти. І відділ освіти має очолювати людина, яка досконало розуміється на освіті.

До слова, у нас в освітянській галузі теж дуже багато проблем. Адже існує об’єктивний процес скорочення населення в сільській місцевості, зменшується кількість зайнятого населення. Це видно добре і на Крижопільському районі. Свого часу тут було чимало буряківничих ланок по догляду за буряками, моя мама у Тростянецькому районі теж працювала у такій. А на сьогоднішній день технологія вирощування цукрових буряків взагалі не передбачає людини з сапкою…Немає роботи – населення виїжджає у міста, містечка. І дітей стає все менше. У нашій області щороку у десятках шкіл немає дітей в окремих класах, а нам кажуть: не закривайте нашу школу.

Є й інше питання. Незалежне тестування показує чималі проблеми з якістю освіти. В одному з районів області у минулому році 25 дітей претендували на золоті медалі, але жоден з них не підтвердив це результатами незалежного тестування.

Ще один нюанс - репетиторство, яке, при можливостях, оплачують батьки. А що таке репетиторство? Це бажання отримати той пласт знань, які діти мали би засвоїти на уроках. А якщо у талановитої дитини немає можливості платити репетиторам? Тому насамперед у громадах повинні все зважувати, враховувати і думати. Не ми,не чиновники повинні це вирішувати. Ми повинні правильно доносити інформацію, реалії для того, щоб люди самі розуміли необхідність того чи іншого рішення, самі ставали рушієм того чи іншого процесу. Насамперед у таких глобальних, глибинних галузях як освіта, охорона здоров'я.

– З цього приводу ще одне «топове питання». Реформа в медицині, госпітальні округи, лікарні інтенсивного лікування… Свого часу, коли до медреформи взялася попередня влада, Крижопіль був центром госпітального округу у тому форматі. Що буде далі – знову чутки, причому невеселі…

– Буквально вчора опубліковано Положення про госпітальний округ. Я б радив усім, кому цікава ця тема, почитати його. Бо госпітальний округ – це не адміністративне об'єднання, не юридична особа, це не орган управління. Це функціональне об'єднання медичних закладів, свого роду майданчик, круглий стіл для прийняття рішень госпітальними радами, лікарями, чиновниками, громадськістю з приводу того, як їм краще надавати медичні послуги людям. Як і де.

Але поки що 2017 рік – це реформа первинної ланки. З 1 квітня буде впроваджено механізм реімбуксації ліків, тобто компенсації вартості ліків трьом категорія хворих – на цукровий діабет ІІ ст, бронхіальну астму і гіпертонію. Визначенням таких хворих, виписуванням рецептів будуть займатися сімейні лікарі. З 1 липня планується робота первинної ланки на основі укладених договорів між пацієнтами і лікарями, і в залежності від цих угод сімейні лікарі будуть отримувати заробітну плату. Люди зможуть обирати лікарів без прив’язки до місця проживання.

.І ось при таких термінових завданнях чомусь великий резонанс набуло питання госпітальних округів, яке буде на часі у 2018 році. Відсутність належної інформаційної бази призвела до тих самих чуток. В окремих випадках вони підігрівалися, зокрема, і працівниками медичних закладів. Я не бачу в цьому нічого поганого, але за останні роки біля лікарень з’явилося чимало приватних аптек, кабінетів надання відповідних приватних послуг, є певний фінансовий ресурс при постачанні продуктів харчування, медикаментів. І ми відслідковували, що у багатьох районах найбільші хвилі незадоволення поширювалися саме від цих людей. Бо вони зацікавлені, щоб було усе, як є, бо це їх бізнес. Питання в тому, чи і далі це буде влаштовувати людей.

При всьому я спокійно і відверто кажу на адресу Міністерства охорони здоров'я : так справа не робиться. Ви повинні зустрічатися, переконувати, пояснювати людям на простій мові те, що ніхто нічого закривати не буде, що саме маєте утворюватися, яким шляхом пропонуєте рухати далі галузь охорони здоров'я (…) Повну версію читати ТУТ

Область:

Вінницька область

Джерело:

Сайт Вінницької ОДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 березня 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....