Децентралізація приносить свої плоди, - Віктор Литвинчук про новий сільський Центр культури і дозвілля

Теребовлянська міська об’єднана територіальна громада відсвяткувала своє чергове свято. У селі Лошнів, яке увійшло в об’єднану громаду, відбулося відкриття сільського Центру культури і дозвілля (KіД). Це стало можливим завдяки залучення коштів державної субвенції на розвиток інфраструктури. Як відомо, минулого року держава спрямувала 1 млрд. гривень на розвиток інфраструктури об’єднаних громад. З них, 141,5 млн. гривень, – а це майже 1/6 усіх коштів державної субвенції, –  отримала Тернопільщина.

Теребовлянська міська об’єднана територіальна громада, як одна з найбільших в Україні, отримала на розвиток інфраструктури близько 15 млн. гривень. Ці кошти громада розподілила в першу чергу на інфраструктурні проекти, які виконувалися не в адміністративному центрі громади, а в сільських населених пунктах. Зокрема, на реконструкцію Лошнівського Центру було виділено близько 0,5 млн. гривень. Таку ж суму виділили з бюджету об’єднаної громади.

На свято до лошнівчан зібралося багато гостей, як з Тернополя і Теребовлі, так і з сусідніх сіл. З вітанням до жителів Лошнева звернулися Теребовлянський міський голова Сергій Поперечний, директор Тернопільського Центру розвитку місцевого самоврядування Віктор Литвинчук, начальник управління культури Тернопільської ОДА Григорій Шергей та інші.

Лошнівський Центр культури і дозвілля – це нове бачення розвитку культурного осереддя в умовах реформи децентралізації. Фактично, це м’який перехід від звиклого для минулих років будинку культури до комплексного сільського культурного закладу нового типу. Суть полягає в тому, щоб Центр став місцем, яке приваблюватиме, як дітей, так і дорослих.

У Центрі працюватимуть вокальні і хореографічні гуртки, театральна студія, гурток художнього слова, ансамбль сопілкарів та гурток «Лялька і книга». Цікавим стане навчання для жителів старостинського округу заняття з навчання основам вебдизайну. Дівчатка зможуть навчатися кулінарній та рукодільній справі, правилам етикету. Хлопчикам тут є можливість випробувати себе у спорті.

Центр культури і дозвілля у Лошневі – це місце, де не батьки приводять сюди дітей, а навпаки – діти приводять сюди своїх батьків. Тут започатковано таке цікаве сімейне заняття, як «Мама, тато і Я», яке допомагає вирішувати проблеми у сім’ї. У Центрі працюють фітнес-програми для різних вікових груп, майстер-класи за участю фахівців з навчання кондитерському мистецтву, декупажу, основ перукарської діяльності, візажу тощо.

Не залишили без уваги сільську бібліотеку. У громаді йде перегляд ролі бібліотечної справи і пошук її місця в новому культурному середовищі. Відтак, бібліотека виступає ініціатором проведення літературних вечорів, диспутів, зустрічей з цікавими людьми, навчання комп’ютерної грамоти. Тут відбувається перегляд фільмів та їхнє обговорення.

За словами Віктора Литвинчука, це вже п’ятий Центр, який створено в Теребовлянській об’єднаній територіальній громаді. Лошнівський Центр культури і дозвілля обслуговуватиме також сусідні села – Сущин та Остатальці. На загал послугами Центру скористається близько трьох тисяч жителів Лошнева та навколишніх сіл.

«Лошнівський Центр культури і дозвілля говорить про те, що реформа місцевого самоврядування приносить свої плоди, позитивно впливає на розвиток села і його жителів. Відтак, робить їхнє життя змістовнішим і кращим», - підкреслив Віктор Литвинчук.

Область:

Тернопільська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...