У селі на Волині вирішували, з ким об'єднатися в громаду

У селі Морозовичі Іваничівського району відбулися збори жителів для обговорення процесу децентралізації. На заході були присутні голова Морозовичівської сільради Микола Тюхта, голови Поромівської і Литовезької ОТГ Євгеній Недищук та Іван Іванчук.

Наразі думки у людей розділяються, проте більшість присутніх на зборах виявили бажання об'єднатися з Поромівською територіальною громадою, – повідомляє БУГ.

"На збори зійшлися приблизно 100 осіб, це була інформаційно-консультативна зустріч. Люди зверталися з питаннями, чи залишиться після об'єднання ФАПи, садочки, чи працюватиме школа, де видаватимуть довідки, у якій медичній установі будуть обслуговуватися жителі села. Кожен голова ОТГ розповів про перспективи об'єднання з громадою, якою керує", – розповів Микола Тюхта.

Що стосується об′єднання з Нововолинськом, то основною причиною підтримки цієї ідеї є те, що селяни зможуть обслуговуватися в лікарні.

"У нас є 788 виборців і, якщо більша частина людей проголосують за Нововолинськ й місто погодиться на об'єднання, тоді ми розглядатимемо це питання", – розповів Микола Тюхта.

Натомість голова Литовезької ОТГ Іван Іванчук зазначив, що на їх території є шахта.

"Раніше всі кошти йшли на район, тепер податки залишаються на місцях. Отримали також 3,5 мільйона гривень субвенції з держбюджету", – каже Іван Іванчук.

Голова Поромівської ОТГ Євгеній Недищук розповів, як починала створюватися громада, які перспективи Морозович у об'єднанні з нею.

"У нас реверсна дотація – маємо багато доходів, 60 відсотків яких лишиться на місцях, решту держава забирає. Проте з коштів, які залишаються, у держбюджет заберуть ще 2 мільйони 300 тисяч. Якби до нас приєдналися Морозовичі, ці кошти пішли б туди", – відзначив він.

Євгеній Недищук також зауважив, що пропозиції об'єднатися він надав Морозовичам і Старій Лішні.

Область:

Волинська область

Джерело:

«Конкурент»

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...