Волинські чиновники переймали досвід ремонту та утримання доріг у Польщі

Відбулася робоча зустріч щодо обміну досвіду з питань реформування дорожньої галузі.

З 1 січня 2018 року на території України буде створено Дорожній Фонд, а дороги загального користування передадуть до компетенції сфери управління обласних державних адміністрацій. Відтак, триває підготовка до реформування дорожньої галузі, в контексті якої представники Волинської обласної державної адміністрації відвідали Люблінське воєводство. Про це повідомляє відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

Польські колеги поділились досвідом реформування дорожньої галузі: зокрема, в частині кадрової політики, наявності техніки, фінансування галузі, контролем за виконанням робіт, процедурами закупівель, системою обстежень доріг та інфраструктури.

Зокрема, 14 лютого 2017 року відбулася робоча зустріч щодо обміну досвіду з питань реформування дорожньої галузі. Делегацію очолив перший заступник голови облдержадміністрації Олександр Степанцов, спільно з директором департаменту інфраструктури та туризму Іваном Миркою та його заступником Віктором Довгополюком. Своєю чергою, Люблінське воєводство представляли віце-маршалик з питань транспорту та доріг Павел Наконечний, директор департаменту транспортної політики доріг Міхал Здунь, начальник управління воєводських доріг в Любліні Анджей Гвозда, заступник директора департаменту економіки, міжнародної співпраці Молгожата Блащек.

Це вже другий візит з даного питання, попередній відбувся двома тижнями раніше в місті Грубешів, де вивчався досвід управління комунальними і повітовими (районними) дорогами. Так, 30 січня 2017 року відбулася зустріч з бургомістром міста Грубешів Томашем Зайцем, керівником міської служби автомобільних доріг та керівництвом староств Грубешівського повіту.

– Окрім зустрічі в адміністрації, мерії, староств, волинська делегація відвідала службу автомобільних доріг Грубешівського повіту, оглянули техніку, диспетчерську, джіпіесмоніторинг. Польські колеги поділились досвідом реформування дорожньої галузі: зокрема, в частині кадрової політики, наявності техніки, фінансування галузі, контролем за виконанням робіт, процедурами закупівель, системою обстежень доріг та інфраструктури. За результатами візитів, будуть напрацьовані пропозиції щодо реформування управління дорогами області, – зазначив Олександр Борисович.

– Хотів би, щоб до діяльності робочої групи безпосередньо долучилися сільські, селищні голови та голови об’єднаних територіальних громад, а також представники районів і міст. Тобто необхідно пояснити їм, яким чином проведена реформа дорожньої галузі на території Польщі, та що ми можемо взяти найбільш позитивного, аби використати в формуванні структури управління дорогами на території Волині. І, звичайно, залучати до цього громадськість та місцевих спеціалістів, – наголосив голова Волинської ОДА Володимир Гунчик.

До слова, реформування структури управління дорогами в Польщі відбувалося в два етапи. Перш за все, у 1991 році обласні та районні дороги передані в управління воєводств, а в 1998 році – повітові дороги передали на повіти і гміни. В даний час діє закон про публічні дороги, згідно якого управління доріг в Польщі поділяється на 4 категорії: національні (державні).

Область:

Волинська область

Джерело:

«Волинь»

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...