Чим живе освіта в Деснянській об’єднаній громаді? Факти

Ще декілька років тому зі словом децентралізація жодних асоціацій не виникало, деякі голови міст та сіл боялися незрозумілої реформи та відверто саботували її, ігноруючи рекомендації фахівців. Тим не менше, реформа невідворотна, а ті громади, які не побоялися об’єднатися одними з перших, уже мають чим похвалитися. Нині поговоримо про освітні справи Деснянської об’єднаної територіальної громади.

Насамперед українців турбує питання оптимізації шкіл: якщо в закладі навчається менше 25 учнів, то держава перестає його дотувати, а у разі відмови фінансування з місцевого бюджету, його можуть просто закрити. Утім у Деснянській ОТГ запевняють, що з кількістю учнів у їхніх навчальних закладах проблем немає.

Найменше дітей навчається в Тужарській школі — 32. У наступному навчальному році заклад очікує ще 10 першокласників, а от випускників навпаки – не буде.

Особливе географічне розташування

Деснянська громада з обох боків обмежена водою, а посередині – полігон, який з’єднує 169-й навчальний центр Сухопутних військ Збройних Сил України та Гончарівську танкову бригаду. Разом із тим є ще декілька віддалених населених пунктів – Тужар та Косачівка (близько 40 км).

– Навіть якщо ми закриємо школу по ту сторону полігону, то нам однаково доведеться утримувати хоча б одну школу І–ІІІ ступенів, бо до населеного пункту буде 41 кілометр, хоча по закону повинно бути 25 кілометрів, – каже Деснянський селищний голова Юрій Осташевський.

– З однієї сторони сполучення: Лушакова Гута – Косачівка – Бор – Тужар – Сорокошичі. Близько 40 кілометрів, – детально пояснюю селищний голова. – З іншої сторони: Короп’є – Рудня – Моровськ – Отрохи. Це ще 24 кілометри. Прямого сполучення немає. Посередині військовий полігон, з одного боку річка Десна, з іншого – Київське водосховище. Територія закрита! Щоби з одного села потрапити в інше, потрібно повністю об’їхати полігон.

– У всякому разі доведеться утримувати два шкільні автобуси. Якщо до нас ще приєднається Максимівська сільська рада, то це вже буде 30 кілометрів, — резюмує Юрій Осташевський.

Ще одна цікавинка з Деснянської ОТГ: учні Максимівської школи навчаються в Морівській школі попри те, що цей населений пункт не увійшов до громади. Не увійшла й Карпилівка, що розташована буквально за парканом (див. на карті). Тепер їм доведеться чекати, поки парламент ухвалить законопроект, який дозволить доєднатися до уже створеної ОТГ населеним пунктам, які з певних причин затягнули цей процес.

Сільські школи отримали те, чого не чекали

Зрозуміло, що за старого адміністративного устрою найкраще фінансування отримували великі міста, а села фінансувалися за залишковим принципом. Тепер же громади порівняно невеличкі, тож фінансування вистачає й на села. Деякі з них раніше не мали навіть грошей на придбання спортивного інвентарю, а тепер у будівлях шкіл ідуть ремонти.

Зауважимо, що в Деснянській громаді функціонує три школи І–ІІІ ступенів, одна І–ІІ ступенів та гімназія. На території громади також розташовано чотири дитячі садочки, але два з них перебувають у підпорядкуванні Міністерства оборони України, тож фінансово від місцевого бюджету не залежать. Загалом у громаді навчається близько тисячі учнів та мешкає понад 360 дошкільнят.

За словами керівника відділу освіти ОТГ Раїси Левосюк, в усіх навчальних закладах проведено капітальні ремонти дахів, вікон, електропроводки, опалювальної системи. Учням початкових класів у селах більше не доведеться півдня сидіти за старезними партами, які відкриваються, як книжки. Кожен заклад має телевізор для відеоуроків.

У садочки придбано нову постільну білизну, встановлено сучасні ігрові майданчики.

У Десні відкрили додаткову групу для дітей, а на базі школи – логопедичний пункт. Останнє дуже актуальне, бо 30% учнів початкової школи потребують корекції мовлення.

Однак лише на покращенні матеріальної бази освітяни зупинятися не стали та взялися за дозвілля дітей. Вони проводять спільні заходи, привозячи учнів сільських шкіл в Десну. Дітлахи змага

ються у фізичній витривалості, спільно відвідують концерти тощо. Ймовірно, у майбутньому старшокласники навчатимуться саме в базових школах, тож інтегрувати їх потрібно вже сьогодні.

Садочки поза увагою теж не лишилися

Журналістам «Часу Чернігівського» вдалося відвідати й Деснянський садочок №1, де нині навчається більше сотні дітей від двох до семи років.

На території закладу розташовано чотири маленькі одноповерхові приміщення, майданчики, ростуть хвойні дерева. Працівники садочка підкреслюють, що завдяки тому, що будиночки дещо віддалені один від одного, менше хворіють діти. З мінусів – постійно доводиться одягатися-роздягатися. Та й у цьому вони зрештою знаходять плюси.

На перший погляд, садочок виглядає гарно, пахне свіжим ремонтом. Та й самі працівники не знають, чого їм бракує, окрім підвищення зарплатні та кадрів, які обміняли роботу в садочку на службу в армії (через розмір зарплати). За словами очільниці відділу освіти, це є показником, бо ж раніше в садочку все лише фарбували та білили, а тепер взялися за суттєвий ремонт, тож колектив перестав думати про це та почав говорити про розмір окладів.

До речі, і в школах, і в садочках 60% витрат на харчування покривають коштом місцевого бюджету. Діти учасників АТО харчуються безкоштовно.

Освітяни знов відчули, що вчитель – це престижно

Громада покращила життя освітян: було вчасно виплачено заробітну плату та відпускні, кошти на оздоровлення отримали й техпрацівники, чим, до речі, може похвалитися не кожна громада. А до Дня працівників освіти була виділена додаткова премія в розмірі 50% від посадового окладу.

– Надбавку за престижність наші викладачі мають на рівні 15% від посадового окладу. Межа її – 20%. Ми пишаємося тим, що це найбільший відсоток у районі на сьогодні. Та й узагалі відділ освіти почав працювати лише рік тому. У колективі четверо людей, які йшли на мінімальну заробітну плату, але в кожного із них були ідеї, – розповіла Раїса Левосюк, яка до цього певний час працювала вчителем початкових класів, потім заступником директора школи.

Єдиний нюанс – відсутність позашкільного навчального закладу. Втім у громаді придумали, як вийти із ситуації. На одній із сесій депутати ухвалили рішення виділити додаткові години навчальним закладам для роботи з обдарованими дітьми та у гуртках. У відділі освіти підкреслюють, що такий крок був виправданим, уже є перші здобутки на шкільних олімпіадах.

До речі, навіть відділ освіти розташований в приміщенні гімназії, яка, у свою чергою, ділить приміщення зі школою. Можливо, саме завдяки цьому між ними налагодилася тісна співпраця.

– Минув лише рік. Півроку ми шукали відповіді в законодавстві. Найбільші проблеми – кадровий дефіцит та перехід на прямі бюджетні відносини. Сільські ради ніколи не мали такого досвіду. Отримали 11 мільйонів гривень на розвиток громади. Цьогоріч сума буде орієнтовно 9,8 мільйона. Громад ставатиме більше, а грошей менше. За цей час громади зрозуміють, куди їм далі йти, – додав Деснянський селищний голова Юрій Осташевський.

Довідково: До складу громади увійшло три сільських ради: Морівська, Косачівська та Коропянська, а також Деснянська селищна, і загалом дев’ять сіл. Площа велика – 776 кв. км, але населення лише трохи більше 9 тисяч. Значна частина території вкрита лісом.

 

Область:

Чернігівська область

Громади:

Деснянська селищна об’єднана територіальна громада Деснянська територіальна громада

Джерело:

«Чернігівський Час»

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...