Представникам ЗМІ розповіли про організацію діяльності об’єднаних територіальних громад

В облдержадміністрації відбулася прес-конференція з питань організації діяльності об’єднаних територіальних громад (ОТГ).

Участь у її роботі взяли заступник голови обласної державної адміністрації Валерій Крецул, народний депутат України Юрій Соловей, директор відокремленого підрозділу Центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Панасюк, депутат обласної ради, завідувач кафедри державного управління Івано-Франківського національного університету нафти і газу Дмитро Дзвінчук, виконавчий директор регіонального відділення асоціацій міст України Юрій Стефанчук.

Під час прес-конференції Валерій Крецул розповів про те, що в дію ввійшла так звана третя фаза децентралізації. Зокрема, щодо перших двох, то станом на сьогодні в Україні налічується 366 створених об’єднаних територіальних громад і цей процес активно продовжується.

«Якщо перші кроки до реформи децентралізації були боязкими і нерішучими, то зараз, коли минув рік і можна побачити результати об’єднаних громад, значно збільшилося число тих, хто прагне розвиватися у нових умовах, отримувати нові повноваження та фінансові ресурси, – зазначив посадовець. – Загалом, в Івано-Франківській області на першому етапі децентралізації утворилося 4 ОТГ, на другому – 8. Відрадно, що й надалі активно надходять документи від різних потенційних ОТГ з перспективою об’єднання. Тому, вважаю, що процес децентралізації – незворотній».

Також Валерій Крецул наголосив на тому, що Верховна Рада підкріпила реформу децентралізації низкою нових законопроектів, на яких всі очікували.

Детальніше про нововведення розповів Юрій Соловей. Зокрема, Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо добровільного приєднання територіальних громад) дає змогу чітко визначити механізми приєднання в ОТГ. В пояснювальній записці до Закону йдеться про те, що таке прийняття сприятиме створенню потужних, самостійних та самодостатніх територіальних громад, які здійснюватимуть регулювання і управління суттєвою часткою суспільних справ, які належать до їхньої компетенції, в інтересах місцевого населення.

Також депутат розповів про введення в дію закону щодо статусу старости села, селища, який розроблено з метою більш чіткого визначення шляхом окреслення просторових меж його діяльності, кола повноважень, підстав та порядку дострокового припинення повноважень, гарантій діяльності.

Юрій Соловей акцентував на важливості підготовки кадрів, які працюватимуть в ОТГ, адже обізнаність у роботі – шлях до покращення держави. Так, проектом Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» передбачається створення правових передумов для підвищення престижності служби в органах місцевого самоврядування, врегулювання статусу службовця органу місцевого самоврядування, рівного доступу до служби в органах місцевого самоврядування виключно на основі заслуг, прозорого прийняття на службу до органів місцевого самоврядування, стимулювання кар'єрного зростання, деполітизації, нової моделі оплати праці, що мінімізує суб'єктивізм керівника, впровадження ефективного механізму запобігання корупції та підвищення рівня соціального та матеріального захисту службовців.

Варто зазначити, що опісля прес-конференції відбулася нарада-семінар з керівниками структурних підрозділів облдержадміністрації, територіальних органів міністерств, інших центральних органів виконавчої влади та представниками райдержадміністрацій на тему: «Про передачу повноважень об’єднаним територіальним громадам».

 

Область:

Івано-Франківська область

Джерело:

Сайт Івано-Франківської ОДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...