Геннадій Зубко: децентралізація створює інвестиції у нову якість життя житомирян

Житомирщина посіла шосте місце серед 24 регіонів України за досягнутими показниками соціально-економічного розвитку у 2016 році і перше за темпами створення ОТГ. Складові цього успіху – активне впровадження реформи децентралізації, передача повноважень, ресурсів та можливостей на місця, інфраструктурна модернізація за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку та субвенції з держбюджету для ОТГ, а також активна позиція та відповідальність лідерів місцевих громад.

Так Віце-прем'єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко прокоментував результати  дослідження Комітету виборців України, який оприлюднив «Рейтинг діяльності голів ОДА за 2016 рік».

Він відзначив, що Житомирщина торік посіла перше місце в Україні за темпами створення об’єднаних територіальних громад. «У 2016-му в області створено 22 об’єднані громади, а загалом ця кількість сягнула 32 ОТГ», - зауважив Зубко.

За його словами, фінансова децентралізація сприяла зростанню обласного бюджету Житомирщини у півтора рази – до 4,2 млрд гривень. «Делегування повноважень на користь ОТГ та нові фінансові інструменти збільшили надходження до бюджетів об’єднаних громад області усемеро. Власні надходження до бюджетів ОТГ зросли утричі», - зауважив Геннадій Зубко. За його словами, додаткові кошти, зокрема отримані в рамках фінансової децентралізації, проектів ДФРР, є інвестиціями у нову якість життя житомирян.

 «Уперше за 20 років в області розпочали масштабне дорожнє будівництво, відновлення шкіл, дитсадків, лікарень, будинків культури, спортивної інфраструктури, впровадження енергоефективних заходів. Це реальні зміни і результати, які дає децентралізація, і вони сьогодні відчутні по всій Україні», - наголосив Геннадій Зубко.

Область:

Житомирська область

Джерело:

Сайт Житомирської ОДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...