В Ужгороді відбулось зібрання Асоціації міст України

Вперше в новому, 2017, році зібрання Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України (АМУ) та Регіональної платформи розвитку місцевого самоврядування за участю міських, селищних, сільських голів та голови обласної ради відбулося сьогодні в Ужгородській міській раді.

Основною темою засідання, ведення якого модерував виконавчий директор Закарпатського РВ АМУ Іван Ревтій, визначили «Лобіювання найнеобхідніших законопроектів децентралізаційної реформи».

Голова Закарпатського регіонального відділення АМУ, міський голова Ужгорода Богдан Андріїв у вітальному слові колегам відзначив, що Асоціація міст України – це дієвий механізм, який суттєво сприяє донесенню до Верховної Ради, Кабінету Міністрів інформації «з низів». Про потреби територіальних громад, за її напрацюваннями, пропозиціями, баченням із керівниками місцевого самоврядування ведуть постійний предметний діалог і Президент України Петро Порошенко, і прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс у своєму виступі наголосив, що добровільне об’єднання територіальних громад – лише одна з ланок реформи децентралізації, від нього залежить лише 30% успіху цієї реформи. Найважливіше, щоб нові об’єднані громади були справді самодостатніми, насамперед у фінансовому плані, необхідно, щоб вони не чекали, дадуть чи не дадуть дотацію, могли здійснювати всі повноваження, потрібні для розвитку. Саме на це повинні бути спрямовані зараз усі зусилля. На жаль, ключові закони, зокрема, щодо місцевого самоврядування, наразі не прийнято. Закарпатська обласна рада підписала угоди з Полтавською, Львівською, Чернівецькою облрадами, тож намагаються спільно формувати єдину думку, гуртом відстоювати інтереси місцевих органів влади. «На жаль, нам треба виборювати цінності, які були задекларовані щодо децентралізації. Необхідно отримувати повноваження, які природно мати на місцевому рівні, хоча не треба нічого придумувати, маємо яскраві приклади, як усе працює в Німеччині, інших країнах Європи», – підкреслив Михайло Рівіс.

На засіданні також передали представникам населених пунктів Почесні відзнаки у багатьох номінаціях за підсумками роботи об’єднаних територіальних громад (ОТГ) та тих, хто найактивніше створював їх у 2016 році. Зокрема, відзначили міських (сільських) голів – лідерів ОТГ 2016 року, сільських старост, управлінців, освітян, медичних працівників, комунальників, громадських активістів, депутатів тощо, повідомила “Карпатському об’єктиву” прес-служба мерії.

Короткі підсумки 2016 року підбив також Тячівський міський голова, де вже діє ОТГ, голова Палати об’єднаних територіальних громад України при АМУ Іван Ковач. Він наголосив, що дуже важливо всім об’єднаним громадам напрацювати перспективні стратегії розвитку, комплексно бачити, як і куди рухатися. Без цього, у тому числі, складно отримати грантові кошти. Також підняв питання необхідності перерозподілу податків на користь місцевих громад, скажімо, крім акцизу, доцільно було б спрямувати до місцевих бюджетів відрахування з податку на прибуток підприємств. Акцентував і на проблемі невизначеності в законодавчих актах, яка породжує конфлікти між органами державної влади і місцевого самоврядування.

Підсумував зроблене торік і консультант із правових питань Офісу реформ Закарпатського РВ АМУ Олег Лукша. Він зазначив важливість того, що у 2016-му почалися секторальні галузеві зміни, скажімо, в медицині, освіті, що теж має привести до децентралізаційних перетворень. «На Закарпатті поки мало створено громад, але вони якісні, спроможні за показниками. Багато сільських голів та старост кажуть, що населені пункти десятки років не отримувати таких коштів, як зараз», – сказав Олег Лукша (...)

Область:

Закарпатська область

Джерело:

«Карпатський об’єктив»

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...